Servis klima je prevara (najčešće)
Kako da

Servis klima je prevara (najčešće)

Šta nema smisla plaćati i evo kako bi servis trebalo da izgleda

Servis klima je prevara (najčešće)

Leto još nije ni stiglo ali vrućinštine su već tu. A to za mnoge od nas znači i da smo već počeli da uključujemo klime. Takođe, vreme je i sezonskih servisa za klime.

Koji su najčešće – obična prevara.

Evo u čemu je stvar.

Klima uređaji su vrlo jednostavne sprave i rade na principu tehnologije stare decenijama. One imaju zatvoren sistem cevi u kome se nalazi gas. Elektro motor koji zovemo kompresor taj gas gura kroz cevi. Tamo gde se on kompresuje i sabija dolazi do zagrevanja, a tamo gde se gas širi dolazi do hlađenja. I to vam je klima, ali i frižider. Kako na spoljašnjoj tako i na unutrašnjoj jedinici oko cevi kroz koje prolazi gas nalaze se metalna rebra koja pomažu da se kako hladnoća tako i toplota oslobađaju u okolni vazduh. Tu su još i ventilatori koji rade isti posao i ubrzavaju proces.

Uz par senzora poput termostata i daljinskog upravljača to vam je ceo klima uređaj.

Zašto je većina servisa za klime danas obična prevara? Zato što ogromna većina majstora koji vas zovu telefonom uz ljubazno – “vreme je za godišnji servis klime” – rade ono što možete da uradite i vi sami. A to nažalost neće previše pomoći vašoj klimi.

Ono što bi svakako trebalo da uradite jeste da redovno, najmanje jednom mesečno sami operete filtere unutrašnje jedinice. Samo podignite poklopac i izvucite filtere. Operite ih pod tušem i uz pomoć sunđera. Kada se osuše vratite ih.

To će uraditi i najlošiji serviser. Ok, ali šta je još potrebno da se uradi da bi servis klima bio dobar? Potrebno je uradite:

Veliki servis klime

Zapravo puno toga što se svodi na rešenje dva problema – čišćenje prljavštine da bi klima duvala čist vazduh i čišćenje prašine da bi klima bila efikasna i da biste sprečili kvarove.

Da bi to postigli majstori moraju da imaju kompresor koji će izduvati sve naslage prašine kako sa spoljašnje tako i sa unutrašnje jedinice. Ako majstor dođe bez kompresora na servis, slobodno mu se zahvalite i sačuvajte te 2.000 dinara koliko se obično naplaćuje.

Servis klima je prevara (najčešće) %Post Title

Očističu vam klimu, samo 2.000 dinara.

Pored toga, potrebno je sasvim rastaviti unutrašnju jedinicu. Samo tako može da se dođe do turbine ventilatora, koja predstavlja najvažniji deo unutrašnje jedinice. A turbina klima uređaja može da bude veoma, veoma prljava i sigurno će taka i biti posle par godina korišćenja. Ponekada će biti toliko zapušena da neće čak ni raditi. Pored toga što vaša klima neće raditi kako treba, postaće i rasadnik mikroba pošto je idealna sredina njihovo bujanje, čak i za hvatanje buđi. A ne želite da u sobi u kojoj provodite vreme imate ventalator koji na vas duva buđ, bakterije i viruse.

Dakle, majstor mora bukvalno sve da rastavi, izduva sve delove kompresorom za vazduh, opere ih pod tušem, dezinfikuje, osuši i vrati.

I jedino to ima smisla platiti. Takvi servisi koštaju oko 30-40 evra u Srbiji i traju nekoliko sati po klimi. Ali kada vidite kako izgleda unutrašnjost klime i šta se sve opere, shvatićete da to itekako ima smisla.

A sigurno se pitate šta je sa freonom? Majstor uvek mora da proveri pritisak i dopuni gas.

Da li na frižideru proveravate freon i dopunjujete ga svake godine?

Naravno da ne radite. Pa kada je tako zašto biste to radili na klima uređaju? Profesionalni serviseri kažu da klime veoma retko (skoro nikada) imaju problem sa freonom i da lako možete da ga prepoznate i bez priključivanja instrumenata. Klime kojima nedostaje gas lede na priključku tanje cevi kod spoljašnje jedinice. I to se dešava recimo na jednoj od hiljadu klima.

Kako onda očistiti klimu bez majstora?

Veliki servis klima uređaja koji podrazumeva sve što smo naveli treba raditi najmanje jednom u dve godine. I to ne bi trebalo da radite sami.

Redovno čišćenje klime itekako možete.

Za početak skinite filtere sa unutrašnje jedinice, usisajte ih i operite. Usisivačem probajte da usisate što je bolje moguće unutrašnju jedinicu. Probajte da dođete do turbine ventilatora koja se vidi u donjem delu pa i nju usisajte što bolje. Isto to uradite i sa rebrima hladnjaka. Evo baš ovako se to radi:

Ponovite postupak i sa spoljašnjom jedinicom i posebno dobro probajte da uklonite prljavštinu i prašinu sa metalnih rešetki koje se nalaze za sadnje strane. I to je to. Uštedeli ste najmanje 2000 dinara. Za pravi servis, pronađite majstore koji će vam odraditi veliki servis klime.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Saveti za prodaju na internetu %Post Title

Saveti za prodaju na internetu

Kako da se obogatite prodajući polovne stvari

Domino Magazin 20.09.2018
Koliko je potrebno za učenje novog jezika %Post Title

Koliko je potrebno za učenje novog jezika

Eksperti znaju idealno vreme

Domino Magazin 19.09.2018
Kako da brže i efikasnije sredite kuću %Post Title

Kako da brže i efikasnije sredite kuću

Saveti profesionalaca ukazuju na vrlo poseban redosled

Domino Magazin 20.08.2018
Kako da preživite pad aviona %Post Title

Kako da preživite pad aviona

Ili bar povećate sebi šanse

Domino Magazin 14.08.2018
Zašto je važno dobro očistiti roštilj %Post Title

Zašto je važno dobro očistiti roštilj

I kako da to uradite

Domino Magazin 14.08.2018
Kako da sačuvate telefon tokom leta %Post Title

Kako da sačuvate telefon tokom leta

Šest vrlo važnih saveta

Domino Magazin 13.08.2018
Kako prepoznati jestive biljke u prirodi %Post Title

Kako prepoznati jestive biljke u prirodi

Ako se izgubite u šumi recimo

Domino Magazin 07.08.2018
Kako se rešiti neprijatnog mirisa patika %Post Title

Kako se rešiti neprijatnog mirisa patika

Postoji trik

Domino Magazin 06.08.2018
Vaša prva sećanja se nisu ni desila %Post Title

Vaša prva sećanja se nisu ni desila

A možete i da ih promenite ako želite

Domino Magazin 23.07.2018
Kako da se sunčate a ne dobijete rak? %Post Title

Kako da se sunčate a ne dobijete rak?

Da li postoji bezbedan način da pocrnite

Domino Magazin 09.07.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.