Da li ste znali da se ukupna godišnja potrošnja vode u svetu svake godine poveća se za oko 6 posto? Poznato je da su vodeni resursi ograničeni usled porasta broja stanovnika, klimatskih promena i sve većeg zagađenja. U razvijenim zemljama se beleži velika potrošnja pijaće vode, pa tako jedno prosečno evropsko domaćinstvo na dan potroši 180 litara po stanovniku, od čega svaka osoba 60 litara  iskoristi samo za ispiranje toaleta! Stanovnici zemalja u razvoju dnevno potroše samo 10 litara vode na dan, u modernim društvima se samo na ispiranje WC šolje pri jednoj upotrebi iskoristi 9 ili čak 12 litara.

Čak jedna šestina svetske populacije nema pristup pijaćoj vodi i kao posledica toga 6000 dece svakodnevno umire, dok se u evropskim kućama neracionalno troši pijaća voda, dnevno najviše na ispiranje toaleta. Primera radi, kada se jednom pusti voda iz vodokotlića potroši se onoliko vode koliko jedna osoba u zemljama u razvoju na dan upotrebi za piće, pranje, kuvanje i čišćenje.

Ukoliko je vodokotlić neispravan i voda konstantno teče u tankom mlazu, u jednom danu nepotrebno iscuri 88 litara pijaće vode dok recimo žene u Aziji i Africi prepešače po 6 km da bi našle pijaću vodu.

A pošto i vi spadate u ovaj deo razvijenog sveta koji troši ogromne količine vode, imamo ideju kako da uradite nešto za planetu Zemlju, životno okruženje i okolinu.

 

Prosečna potrošnja od 10 litara po upotrebi vodokotlića se može smanjiti, ugradnjom i korišćenjem modernih vodokotlića koji isti učinak postižu i sa dvostruko manjom količinom vode. Recimo Geberit štedni vodokotlići koriste 3 litra za malu količinu i 6 litara za veliku količinu ispiranja WC šolje.

Upotrebom modernih vodokotlića sa dvokoličinskim ispiranjem sa dve opcije ispiranja, veće ili manje, postignuta je ušteda vode u svetu na godišnjem nivou 1,5 biliona litara, što odgovara četrnaestodnevnoj potrošnji vode u svim domaćinstvima u Evropi. Ušteda je svake godine veća pošto sve više ljudi montira štedne vodokotliće.

Svako od nas može veoma lako biti društveno odgovorna osoba, dajući svoj doprinos očuvanju planete. Racionalno trošenje vode postaje potreba planete svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici a pogotovo u svom kupatilu jer se tu  najviše vode nepotrebno potroši. Tuširanje umesto kupanja u kadi velikom količinom vode, zatvaranje česme prilikom pranja zuba su neki od načina, a ukoliko nemate moderni vodokolić obavezno ga zamenite. Na našem tržištu postoje vodokotlići pomoću kojih se reguliše količina vode za ispiranje WC-a poput Geberit ugradnih vodokotlića sa mogućnošću dvokoličinskog ispiranja, kao i Geberit nadzidni vodokotlici čijom upotrebom ćete potrošiti znatno manje vode na dnevnom nivou.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime