Prvi maj stiže! To naravno znači da ćete i vi da uranite sa ostalim radnim narodom negde u prirodu i napravite roštilj kao što celo društvo od vas očekuje. Naravno da nećete da ostanete kod kuće, čitate knjige, učite ili radite nešto korisno pošto je to samo za luzere. A kako se od početka sveta muškarci okupljaju oko vatre i lovine, dok žene gledaju sa divljenjem iz daljine, sigurno već zamišljate takvu sliku i vas u njoj.

 

E pa, da ne biste poveli vašu mamu da vam spremi roštilj, evo ga ultimativni vodič Domino Magazina na temu – Kako se pravi roštilj. Saznajte: šta vam treba, kako da zapalite vatru i spremite roštilj, gde da idete i šta da ponesete, a tu su i provereni saveti pravog roštilj majstora sa najmanje 200 godina iskustva.

Gde da idete?

Košutnjak

Ovo je idealno mesto za sve vas koji radite u državnim firmama, idete na mitinge stranaka i članovi ste nekog Sindikata. Već oko 9 ujutru oko vas će biti na stotine pijanih pa ako niste i sami pritajeni alkos bolje odaberite drugu lokaciju ovog puta.

Reke

 

Majčica Srbija je bogata rekama i vodom, to ste valjda naučili. Dok ceo svet bude skapavao od žeđi mi ćemo da se smejemo, kupamo iz flaširane Knjaz Miloš vode i izvozimo je Arapima i Amerikancima za suvo zlato. Zato pravac na reku u vašem gradu sa gomilama mladih i veselih ljudi. Usput možete da organizujete i splavarenje, a tu je i naš vodič kroz reke Srbije.

Vikendica

Svi vi kojima su babe i dede uživale u blagodetima samoupravnog socijalizma sigurno imate u nekom selu vikendicu. Jeste da nije omalterisana, ali zato ima 6 spratova i najmanje 800 nikad završenih kvadrata. Bilo je to lepo vreme. Skoknite to dedovine i pričajte o lepim prošlim vremenima kada se živelo od kredita koji se nisu vraćali a ne od te jadne platice kao danas. E to je bilo vreme!

 

Šta vam treba

Novine, šibice, malo drveta, ugalj, meso, ulje, komad slanine i dobro raspoloženje da vas oni koji ne prave roštilj a samo smaraju kako neće ispasti ne iznerviraju baš odmah.

Kako da pripremite roštilj

Nekoliko listova novina zgužvajte, preko njih poređajte grančice u obliku trougla, a preko njih stavite malo veće grane. Zapalite novine sa svih strana. Kada većina drveta izgori preko vatre sipajte ugalj i kao blesavi mašite komadom kartona kako bi uhvatio žar. Ako ne pečete vola nema potrebe da stavite 3 kese uglja i spalite pola šume pre toga. Dovoljno je malo uglja koji se može dodati i kasnije. Stavite rešetku i sačekajte par minuta da ogori, onda je premažite komadom slanine i imate spreman roštilj za meso! Ne polivajte vatru benzinom, hepo kockama i napalmom osim ako niste general Paton, a niste!

Šta da pečete

Na roštilju možete da pečete praktično sve što vam padne na pamet. Ipak, neke stvari su bolje nego neke druge a lakše ih je i spremiti. Evo ih 3 vrste mesa sa kojima sigurno nećete pogrešiti čak iako ste pre ovoga jedini roštilj videli na TV.

Ćevapi

Zašto: Zato što su keva za roštilj i tačka.

Kako: Fora sa ćevapima je da ih okrećete neprekidno i pritom posebno vodite računa da ne pregore.

Svinjski vrat

Zašto: Zato što je baš mekan i ukusan na roštilju, a dokazano je da odrezak mesa privlači devojke više od druge hrane pošto ih asocira na mačo tipove i muževnost.
Kako: Nauljite ih i bacite na vatru. Kada se na sredini komada mesa napravi barica okrenite.

Pileća krilca
Zašto: Ovo vam je poseban specijalitet, u koji se vaš ćale sigurno kune da niko ne ume da ga napravi kao on.
Kako: Držite ih u marinadi od ulja i začina po želji par sati pre nego što ih ispečete.

Koliko mesa će vam trebati

Kako biste znali koliko da kupite mesa evo vam podatak za poređenje – 200 grama mesa je pljeskavica ili 5 ćevapa na ulici. Računajte na 300 grama po osobi ako ste gladni, a ako ste ceo dan napolju i igrate fudbalicu onda može i malo više. Sve preko 500 grama po osobi nije preporučljivo osim ako ne želite infarkt ili aneurizmu za prvi maj.

Šta da ponesete

Domino rukavica  

Ne morate baš rukama da držite užarenu rešetku kako biste fascinirali devojke iz društva. Domino Magazin se pobrinuo da vam roštilj prođe kako treba i bez povreda, pa pogledajte ovu rukavicu za roštilj. Možete da je koristite i u kuhinji svakog dana, a napravljena je od posebnog materijala otpornog na toplotu. Prvi čitalac koji nam pošalje mejl na pokloni @ dominomagazin.com dobija jednu rukavicu.

Krups Heniken točilica  

U ovu profi točilicu za pivo staje Heineken burence od 5 litara. Ne samo što ćete dobiti penu po želji i dovoljno piva za celo društvo, nego još možete i da se ložite da ste profi šanker u pravom pabu. Potražite komplet u boljim prodavnicama. Živeli!

Geto blaster  

Sony zna kako se pravi muzički uređaj. Ova kompanija još od osamdesetih vlada audio svetom pa model MHC-EC69 svojim izgledom a i kvalitetom zvuka prosto mora da vam se pridruži. Kao što gastronomsko pravilo kaže da se uz lokalnu hranu pije i lokalno vino, tako i vi odvrnite muziku sa lokalne radio stanice kako biste osetili sve čari kraja.

Saveti roštilj majstora

– Pored mesa na roštilju ispecite i pečurke i tanko isečeno povrće (tikvice, paprike, plavi patlidžan)
– Meso se soli posle pečenja, pošto so izvlači tečnost čineći ga suvim
– Ako se pojavi vatra dok pečete meso ugasite je vodom iz flaše
– Debelo rolovano meso izbegavajte
– Piletina ne sme da bude roze ni na jednom delu
– Gotovo meso stavljajte u šerpu na čijem dnu je iseckan luk. Šerpu držite zatvorenu blizu vatre da bude topla. Kada sve ispečete možete da stavite par kapi piva preko mesa i na par minuta vratite šerpu na vatru kako bi meso bilo mekše i ukusnije.

4 KOMENTARI

  1. Svaka cast imam dosta iskustva u rostiljanu iako se ne sjecam kada sam zadnji put se najeo na rostilj jer sam vise pio nego jeo xD brawo za vodic o rostilju !

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime