Japan strahuje od nuklearne katastrofe, ruski premijer Vladimir Putin naredio je proveru ruskih nuklearki a Nemačka hitno isključuje 7 starih reaktora.

Da li znate da se u bliskoj okolini Srbije nalaze 3 atomske centrale. Tu su Kozloduj u Bugarskoj, Krško u Sloveniji i Pakš u Mađarskoj. Evo ih uputstva šta bi trebalo da se uradi u slučaju opasnosti od radijacije.

Osnove

 

Atomske centrale su napravljene kako bi bile sigurne za okolinu, a često se atomska energija naziva i najčistijom. One imaju višestruke sisteme zaštite, koji u nekim eksternim situacijama mogu da otkažu.

U slučaju akcidenta, radioaktivne materije se ispuštaju u okolinu što može da ugrozi zdravlje ljudi. Nadležne institucije će vrlo brzo obavestiti stanovništvo koje mere je potrebno preuzeti.

Ipak, dobro je da uvek znate šta bi trebalo da se uradi u tim situacijama:

U zatvorenom prostoru

 

– Zatvorite vrata i prozore
– Postavite vlažne peškire na vrata i prozore
– Uključite radio i pratite vesti
– Ne provetravajte
– Ostanite unutra i sklonite se u prostoriju koja ima najmanje prozora i vrata
– Isključite klimu
– Nemojte piti mleko i vodu sa ozračenog područja
– Nemojte jesti sveže voće i povrće

Na otvorenom

Pokušajte da se što više zaštitite vlažnom odećom i što pre se sklonite u zatvoren prostor. Čim možete skinite odeću i istuširajte se vodom i sapunom. Odeću sklonite u plastične kese i dobro zatvorite. Obavestite medicinsko osoblje da ste bili izloženi.

Evakuacija

U slučaju veće opasnosti jedino sigurno je evakuacija van ugroženog područja. Vlasti će vas obavestiti koje su procedure za evakuaciju. Nikada nemojte lutati i uradite tačno ono što su vam rekli. Ne paničite!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime