Prva pomoć za početnike, odnosno najbolji saveti šta da radite kada se nađete u nevolji. Evo saveta koji bi svi trebalo da znaju.

Prva pomoć za početnike

Dolazi leto i vreme godišnjih odmora, raspusta kada su povrede češće. Zato je važno da se podsetimo prve pomoći kako bi povređene zbrinuli na pravi način.

Ako se posečete na nož najvažnije je zaustaviti krvarenje. Pritiskajte rukom iznad rane. Možete i sterilnim zavojem pritiskati ranu a ako nemate zavoj može čista krpa, komad odeće. Očistite ranu hidrogenom, neki malo isperu pod vodom ako nemaju hidrogen a bake će vam sipati malo rakije, vi možete da vrištite. Ako je rana veća, ako krv ne možete da zaustavite zovite hitnu ili požurite u ambulantu.

Toplotni udar se javlja na velikim vrućinama i nikako ga ne treba ignorisati. Simptomi su povećana žeđ, vrtoglavica, mučnina, malaksalost. Ako ste u stanu napraviti promaju, rashladite glavu, uključite klimu, Popite vodu, možete rashladiti ruke, noge, istuširati se ali nikako nemojte biti sami u kupatilu da se ne bi desilo da padnete i još više se povredite.

Letnje vreme donosi visoke temperature pa svi hrle na neku vodu, more, reku, jezero da se rashlade. Ako vidite da se neko davi hitno ga izvicite iz vode držeći mu glavu iznad površine. Proverite da li osoba ima nešto u ustima. Zatim joj zabacite glavu i podignite bradu da bi se omogućilo normalno disanje. Gledajte da si se grudni koš podiše, oslušnite da li se čuje udisanje i izdisanje i da li na svom obrazu osećate dah osobe koja se davila. Primenite veštačko disanje usta na usta ili usta na nos.

Roditelji bi trebalo pomno da prate šta deca rade u vodi. Odrasli da ne precenjuju svoje mogućnosti i budu pažljivi.

Opekotine vrelom vodom su jako bolne i zahtevaju posebnu pažnju. Ako se odeća zalepila na telo, što je čest slučaj savet je ne vući je da se sa njom ne bi skinula i odeća. Savet je da opečeni deo, čak i sa odećom isperete pod mlazom hladne vode desetak minuta. Rashlađivanjem se smanjuje bol i rizik za nastanak ožiljaka. Nikako ne tretirati ledenom vodom kao ni kockicama leda da se ne ošteti rana. Dobro je i preko rane staviti hladne obloge i menjati na svakih pola sata.

Lekari upozoravaju da ranu ne treba mazati pastom za zube, uljem jer se tako javlja mogućnost infekcija. Dobro je koristiti meleme ali po preporuci lekara i ne odmah. Ranu treba zaštiti da se ne inficira koristeći sterilnu gazu. Otići što je moguće pre kod lekara da pogledaju ranu, da vam preporuče lek protiv bolova.

Vodite računa da ne izgorite na suncu jer vam tako može propasti dobar deo odmora. Sigurno je lepo ležati na suncu dok vetrić pirka ali je veoma opasno jer se za tren izgori.

Opekotine od sunca su veoma crvene, bolne, mogu se javiti i plikovi a ponekad i mučnina, glavobolja.

Kako pomoći sebi i izlečiti se od opekotina od sunca?

Dobro je ući u bazen i ohladiti se a onda prekrit kožu. Možete da stavljate i hladne obloge koje će vam baš prijati.

Nije preporučljivo odmah mazati masnim kremama koje zadržavaju toplotu.

Treba piti vodu, limunadu. Jedite krastavce, lubenice ono voće i povrće koje ima puno tečnosti.

Popite Aspirin, Brufen da olakšate bolove i da se ne mučite.

Nikako nemojt dirati plikove, bušiti ih jer je moguće da se inficira koža.

U apoteci će vam reći da li i koje kreme da koristite kako bi se opekotine sanirale na najbolji način.

Nosite pamučnu odeću, dosta široku da ne iritira opekotinu.

A kada sledeći put izađete na sunce namažite se kvalitetnim kremama, nemojte se sunčati od 11 do pet. Vodite računa o savetima lekara da vam odmor ne presedne a koža ostane zdrava i lepa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime