Pretvarajte se da ste genije

5 genijalnih stvari koje svako od vas može da uradi

Znate šta je stvarno kul? Superljudska inteligencija. Da uletite u sobu kao Dr. Haus ili Šerlok Holms i pokažete svima kako vaš mozak radi dva puta brže od njihovog. Nažalost, ne možemo da vas pretvorimo u genija – genetika i obrazovni sistem su već pokušali i nisu uspeli. Ali ono što možemo da uradimo je da vas naučimo svim trikovima da izgledate kao genije. Sa vrlo malo vežbe!

5. Da naučite brzo čitanje
 
Kad je pop kultura počela da predstavlja likove koji govore po 17 jezika, znaju previše stvari o previše tema i nepodnošljivo su inteligentni generalno, brzo čitanje je bilo jedan od glavnih znakova njihovog talenta. U filmu “on je tajni genije” – Dobri Vil Hanting, Vil je sam u svom stanu sa ogromnom hrpom knjiga prevrtao stranice pune teksta kao da lista katalog Avona ili slično. Svako ko može tako brzo da upije informacije je ili genije ili robot, zar ne? Pa evo dobrih vesti za sve one koji nisu članovi Mense ali hoće tako da izgledaju: sposobnost brzog čitanja ne zahteva IQ genija. Dakle tako ćete vrlo jednostavno nasamariti ljude da imate ogroman IQ. Baš svako od vas pa i vaša bakica možete da naučite brzo čitanje. Ako znate da čitate onda znate i brzo da čitate. Vežba samo podrazumeva da se otarasite mana koje vas usporavaju.
 
Na primer, vaše oči se prirodno pomeraju u spazmatičnim trzajima koiji vas teraju da preskačete i ponovo pogledate tekst jer povremeno gubite red (ne primećujete to, ali 30% vašeg vremena u čitanju se gubi baš na ovo). Vežba je jednostavna kada uzmete marker i obeležavate red, ili neku olovku da biste pratili pročitanu rečenicu, da biste naredili očima da se kreću napred. Sledeći put, merite i vreme i otkrićete koliko je bilo potrebno da pročitate redove bez markera a koliko sa, pa zadajte sebi duplo više teksta. Nastavite tako i videćete koliko brzo ćete moći da napredujete. Vaš mozak će lako to da uradi, samo ste imali pogrešan pristup sve vreme. Ovaj problem je subvokalizacija. Bilo da ste svesni ili, svi izgovaramo reči dok ih čitamo u svojoj glavi, kao da čitamo priču pred spavanje sopstvenom mozgu. Zato je čitanje tako sporo: vaše oči mogu da pređu preko redova 3 puta brže dok i dalje primaju prethodnu informaciju, ali misli insistiraju na svome odnosno traže da se svaka reč ponovi “naglas” u vašoj glavi. Korišćenje štoperice će vas takođe ubrzati i prestaćete da koristite subvokalizaciju. Kao i sa svim ostalim – jedino što vas sprečava su glasovi u glavi. Jednom kada pređete preko panike što čitate bez glasova, odjednom ćete moći da čitate dovoljno brzo da nepoznati pomisle da ste čudo, iako ste celo popodne proveli u igranju glupih igrica na fejsu.
 
Ali to nije sve! Pročitajte o preostalim trikovima u Galeriji:

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *