Da li ste čuli da oko četvrtine krpelja u Srbiji prenosi opasnu lajmsku bolest? Ali ne sekirajte se. Ukoliko ga izvadite u prvih 24 sata, u skladu sa određenim pravilima trebalo bi da sve bude u redu. Evo kako da to uradite!


photo: manliness and ted slampyak
via
1. Kada primetite krpelja potrebno je da ga što pre izvadite. Za to vam je potrebna samo kvalitetna pinceta.


photo: manliness and ted slampyak via
2. Uhvatite krpelja što bliže koži. Nemojte ga hvatati za telo već za glavu.


 photo: manliness and ted slampyak via
3. Polako ga izvucite pravo na gore. Nemojte uvrtati ili okretati pošto tako rizikujete pucanje, odnosno povećavate šansu da neki njegov deo ostane u koži.


 photo: manliness and ted slampyak via
4. Kada ste izvadili krpelja proverite da nije ostalo delova u koži. Ako nije, operite ubod alkoholom a onda i sapunom. Operite i ruke.


photo: manliness and ted slampyak via
5. NIKADA, baš NIKADA ne pokušavajte da izvadite krpelja tako što ćete ga opijati alkoholom paliti ili bilo šta što su vam rekli iz proverenih izvora. Tako ćete samo osloboditi štetne materije u vaše telo.

Ukoliko deo krpelja ostane u telu, ili se oko uboda javi crvenilo, obavezno se javite doktoru. Trebalo bi da znate da se lajmska bolest javlja i bez osipa. Ukoliko vam se posle 2 nedelje od uboda jave simptomi glavobolje, bolnih zglobova, groznice i malaksalost, obavezno idite kod lekara što pre.

Još o krpeljima, preventivi i zaštiti kao i tome gde ih ima najviše u Beogradu i Srbiji kao i bolestima koje prenose pročitajte na linku.

photo: joh tann

1 KOMENTAR

  1. Neverovatno…. u dva clanka na istom ovom sajtu stoje razlicita uputstva za vadjenje krpelja. U jednom se preporucuje vadjenje ravno na gore bez uvrtanja, a u drugom se preporucuje uvrtanje levo – desno.
    Ocigledno se sve svodi na suvo prepisivanje clanaka sa stranih sajtova bez ukljucivanja makar jedne sive celije.

Comments are closed.