Popravka daljinskih upravljača vam možda deluje kao posao za majstora, ali to najčešće ne mora da bude tako. U devedeset posto situacija i sami ćete vrlo lako moći da otkrijete kvar i popravite vaš daljinski od televizora, klime, muzičkog ili bilo kog kućnog uređaja.

Popravka daljinskih upravljača: Baterije

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da proverite baterije. To je najjednostavnije. A uz to je i najčešći problem. Budite sigurni da ste stavili sasvim nove baterije punog kapaciteta. Dakle ne one koje vam se vuku po kući godinama. Ukoliko daljinski upravljač i tada ne radi ili loše radi, onda prelazite na sledeću stavku.

Popravka daljinskih upravljača: Alat

Trebaće vam ponešto alata, ali to se svodi na par sitnica koje sigurno imate u kući:

– komplet malih šrafcigera
– alkohol
– vata
– gumica za olovke
– alu folija, super lepak
– možda i lemilica i kalaj

Popravka daljinskih upravljača: Otvaranje

Da biste otvorili daljinski upravljač potrebno je da izvadite baterije i onda odšrafite sve šrafove sa donje strane. Posle toga uz pomoć malog šrafcigera polako i strpljivo odvojte gornji i donji deo plastike jedan od drugog. Ništa ne radite na silu već otkrijte gde se nalaze maleni plastični osigurači koji sve drže zajedno. Povlačite deo po deo poklopca daljinskog kako biste ga celog otvorili.

Posle nekoliko trenutaka trebalo bi dođete do njegove unutrašnjosti, kada ćete otkriti da je mnogo jednostavnija nego što možete da zamislite

Popravka daljinskih upravljača: Delovi

Dobra stvar je da su moderni daljinski upravljači sastavljeni samo od nekoliko delova. A malo delova znači i malo potencijalnih problema i kvarova.

Ispod dva dela plastike unutra se obično nalazi štampana ploča za koju su zalemljeni kontakti za baterije i led dioda. Na ploči su još i kontakti kao i obično samo jedan čip koji sve kontroliše. Tu su i gumeni tasteri koji mogu da se odvoje u paketu.

U ubedljivo najvećem procentu slučajeva, pogotovo kod daljinskih koji delimično rade, problem je u kontaktima. Oni se vremenom isprljaju, oksidišu ili iz drugog razloga prestanu da rade.

Njihova popravka je vrlo jednostavna. Gumeni deo operite deterždentom, vodom i starom četkicom za zube i dobro osušite.

Kontakte na štampanoj ploči prebrišite vatom i alkoholom.

Sve sastavite i probajte. Skoro sigurno, problem je rešen.

Ukoliko kontakti i dalje rade ali ne dovoljno dobro, probajte da kontakte na ploči prebrišete gumicom za olovke, a one na gumi istrljajte grafitnom olovkom.

Ako ni to ne pomogne, ispod gumenih tastera, na mestu gde bi trebalo da ostvare kontakt zalepite zakrpe od alu folije uz pomoć super lepka. Ipak, prvo isprobajte da napravite kontakt i folijom i proverite da li radi pa tek onda lepite.

To bi trebalo da je dovoljno da sve proradi.

Popravka daljinskih upravljača: Mrtav daljinski

popravka-daljinskih-upravljaca

Ako je daljinski potpuno mrtav probajte da ustanovite gde bi mogao da bude kvar. On je obično fizičko oštećenje. A najveća šansa je metalni deo koji služi kao kontakt sa baterijama ili led dioda. Proverite da li postoji fizičko oštećenje na ploči, recimo pukotina.

Proverite da li je dioda polomljena, oštećena i da li su njeni kontakti možda otkinuti.

Ukoliko otkrijete tako nešto trebaće vam lemilica i malo kalaja i samo zalemite delove koji su pukli ili se otkačili.

Ako ni to ne pomogne onda je verovatno najbolje rešenje kupovina univerzalnog daljinskog upravlja koji može da zameni vaš originalni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime