Koliko vam se samo puta desilo, trudite se ali uzalud klijent je otišao kada ste mislili da je posao sklopljen.

 
Ne očajavajte, pokušajte sa ovih pet frazica, stručnjaci kažu da pali.
 
Pitajte me sve
 
Jasno recite klijentu: pitajte me sve što vas zanima. Ohrabrite kupce, razgovarajte sa njima, podstičite ih da vam postavljaju pitanja. Odgovorite na sva pitanja kupca detaljno i znalački i uvek ponovo recite: ako imate bilo kakvo pitanje, tu sam.
 
Kako da vam pomognem
 
Stavite do znanja kupcu da ste tu zbog njega i da ste spremni da mu pomognete u svakom trenutku. Preduhitrite njegova pitanja, neka vaši odgovori budu spremni.
 
Uradićemo to
 
Uvek stavite do znanja kupcu da se sve može uraditi i srediti samo za njega. Recimo, kupac može da plati samo 20 posto umesto uobičajenih 50 pre nego što dobije robu ili ne može danas ali može da plati za mesec dana, šta onda uraditi? Morate naći rešenje, recite mu da ćete sve učiniti da mu udovoljite. Dobar prodavac će pronaći način da udovolji kupcu a da ne ošteti firmu. To umeju da cene i jedni i drugi.
 
Razumem vas
 
Kada vam se učini da kupac izmiče obavezno recite: ja vas potpuno razumem i navedite precizno šta je to što kupac očekuje. Ovo će pokazati da ste ga pratili i udubuli se u njegove potrebe, što svako voli da čuje.
 
Kolega
 
“Biću srećan da vas upoznam sa kolegom”, rečenica je koja uvek otvara vrata. Time pokazujete da kupca prepuštate specijalisti koji će odgovoriti na sve njegove zahteve. Nemojte biti ljubomorni, prepustite nekad kolegi svog kupca i računajte da će, ako je zadovoljan, dobre preporuke i vama pomoći u budućnosti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime