Kako da

Ove lekove ponesite na put

Nikad se ne zna

Ove lekove ponesite na put

Alkohol i jod

U slučaju da se na letovanju povredite, trebaće vam alkohol i jod za dezinfekciju. Lakše povrede dovoljno je oprati sapunom i premazati jodom, a ranu potom treba očistiti alkoholom. Ako niste alergični na penicilin, na ranu potom naprskajte lokalni antibiotik, il je pospite antibiotikom u prahu, i stavite sterilnu gazu ili zavoj.

Lekovi protiv bolova

Bez obzira na to što, možda, ne patite od glavobolje, ponesite neki lek protiv bolova, za svaki slučaj. Možda će vas zaboleti zub, kičma…

Lek protiv mučnine

Znaci takozvane bolesti putovanja su muka i povraćanje, ali i glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bledilo, pad krvnog pritiska. Za ublažavanje ovih tegoba, jedan sat pred polazak na put uzimaju se lekovi protiv mučnine tokom vožnje. Imajte u vidu da izazivaju pospanost, utiču na smanjenje pažnje i ne preporučuju se vozačima.

Probiotik

Zbog promene klime, hrane i vode, na putovanju može doći do trovanja hranom i dijareje. U tom slučaju pomažu probiotici, ali i sredstva za oralna rehidrataciju, zato spakujte i to.

Toplomer, kapi za nos, paracetamol za spuštanje telesne temperature

Ukoliko se prehladite, “prorade vam sinusi”, ili dobijete sunčanicu, trebaće vam toplomer, paracetamol, možda i kapi za nos.

Sredstvo protiv alergija

Osim pilula koje ćete popiti ukoliko ste alergični na Sunce, trave, prašinu… ponesite i kremu, najbolje gel, koji hladi kožu i ublažava reakciju kože koja nije tolerantan na Sunce, komarce, jod iz morske vode…

Sredstvo protiv komaraca

To nije lek, ali može da bude dragocena stavka u vašem prtljagu ovog leta. izvor: mondo

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Kako da

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.