Sezona krpelja je počela u Srbiji. I upravo na proleće ovih napasnika ima najviše pa bi od marta pa sve do početka leta trebalo da posebno obratite pažnju na preventivu koja se smatra najboljom zaštitom. Do nedavno se smatralo da su krpelji na ovim prostorima samo sezonski problem, ali zbog sve toplije klime, njih ima i tokom poznog leta pa i jeseni.

A to znači da morate da se pričuvate i koristite repelente, odnosno hemikalije koje odbijaju krpelje, da se ne provlačite kroz visoku travu, da nosite dugačke nogavice i rukave i da se baš uvek pregledate kada se vratite iz prirode. Krpelja ćete prepoznati kao malu crnu tačkicu koja će vremenom narasti.

Važan je “tajming“, zato što brže vađenje krpelja smanjuje rizike od bolesti koje oni prenose. Ovde imate više o preventivi i zaštiti od krpelja.

Trebalo bi da znate da krpelji obično čekaju u visokoj nepokošenoj travi odakle će se zakačiti za vašu kožu, odeću ili dlake. Što se tiče Beograda, ima ih skoro svuda ali najviše ih je prethodnih sezona bilo na Avali, Topčideru, Košutnjaku, Zvezdari i oko SC „Surčin”. Zašto su krpelji opasni i koje bolesti prenose možete da pronađete na ovom linku.

Ako vam se desi da vam se krpelj ipak zakači ovde imate vrlo precizno uputstvo za vađenje krpelja.

A ovde su i ilustracije koje prikazuju pravilno vađenje krpelja.

Ono što nikada ne bi trebalo da radite jeste da krpelja koji se zakačio polivate uljem ili bilo kojom hemikalijom. Evo zašto.

Ovde imate još korisnih informacija o krpeljima.