Svima nam se desilo da sedimo u nekom nepoznatom ili polu poznatom društvu i jednostavno nemamo zajedničke teme za razgovor. Što može da bude pomalo neprijatno. Ili još gore, izašli ste na sastanak sa nekim, ali nikako da započnete razgovor.

E pa naučnici sa Harvarda su otkrili šta bi trebalo da radite u takvoj situaciji.

Jednostavno postavljajte puno pitanja i potpitanja.

“Bez potpitanja razgovori su samo nizanje pitanja, a cilj razgovora je dijalog.”

Dakle potpitanja su ključ.

Na osnovu analize 300 razgovora, što uživo, što “online”, voditeljka istraživanja, Karen Huang smatra da je cilj uspešnog ćaskanja u pravom odnosu postavljanja pitanja i davanja odgovora, i to bez ispitivačkoga tona. Dakle pazite da ne zvučite kao policajac.

Postavljanje pitanja i potpitanja je odlično i ako se muvate sa nekim. Oni koji su na prvom sastanku postavljali dovoljno potpitanja, imali su veće izglede za drugi dejt.

Ali kako da započenete priču?

Ove tri teme će raditi u svakoj situaciji sa svim tipovima ljudi, kažu naučnici:

1.    Čime se bavite u slobodno vreme?
Ova pitanja savršeno “rade” ako se nađete u društvu poslovnih partnera koje vidite po prvi put u životu. Ljudi jednostavno vole da pričaju o svojim hobijima i to je prilika da se upoznate na višem nivou.

2.    Odakle ste i gde živite?
A onda možete da nastavite temu o prednostima i manama mesta ili eventualnom preseljenju. Ovo pitanje uvek radi, čak i ako sa sagovnikom delite mesto stanovanja. Ako je tako, kažite vaše utiske. Ako ne znate ništa, onda pitajte sagovornika za njegova iskustva.

3.    Šta radi porodica? Ili kako napreduje nešto?
Ako ste nekoga već upozanali, prisetite se šta već znate o toj osobi. Pripremite teme unapred, a ne u trenutku kad više nećete imati o čemu da razgovarate.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime