Naučite da čitate deklaracije na proizvodima
Kako da

Naučite da čitate deklaracije na proizvodima

Sve što bi trebalo da znate

Naučite da čitate deklaracije na proizvodima

Većina upakovane hrane na tržištu sadrži nutritivne deklaracije i spisak sastojaka na pakovanju. Da li znate kako da čitate te deklaracije? Nutritivne deklaracije o upakovanim prehrambenim proizvodima su informacije koje proizvođač piše za potrošače.

Prehrambeni proizvođači su obavezni da pruže ove informacije o procesovanoj hrani u mnogim razvijenim zemljama kao što su Kanada i Sjedinjene Američke države. Razlog za ovakvu politiku leži u nameri da se potrošači informišu o nutritivnoj vrednosti proizvoda i naprave zdravije izbore kad je u pitanju hrana.

Nutritivna deklaracija može da se podeli na tri glavna odeljka odvojena zadebljanim linijama. Informacije u glavnom ili u prva dva odeljka mogu da variraju od proizvoda do proizvoda; to su informacije koje su specifične za dati prehrambeni proizvod, kao što su informacije o nutritivnoj vrednosti, veličini porcije i kalorijama.

Treći odeljak sadrži napomenu o dnevnim vrednostima za ishranu koja sadrži 2.000 i 2.500 kalorija dnevno. Ova napomena pruža informacije o preporučenom unosu važnih hranljivih materija kao što su masti, natrijum i vlakna. Nalazi se samo na proizvodima u većim pakovanjima i ne menja se od proizvoda do proizvoda.

Porcija

Ono od čega treba početi pri čitanju nutritivne deklaracije jeste veličina porcije i broj porcija u pakovanju. Te informacije se nalaze odmah ispod naslova ,,Nutritivni podaci’’.

Porcija je količina hrane koju osoba treba da unese u bilo kom trenutku po preporukama u edukativnim materijalima za potrošače ili Nutritivnim podacima. Veličina porcije je standardizovana kod slične hrane da bi bila lakša za poređenje.

Ona se izražava u opšte poznatim jedinicama kao što su komadi i šolje. Ponekad se izražava u metričkoj količini, kao što je broj grama i mililitara koji čine porciju.

Kalorije

Ovo nam govori koliko energije sadrži hrana po porciji, kao i koliko energije potiče od masti. Izražava se se u kilodžulima (kJ) ili kilokalorijama (kcal). Možete da izračunate ukupnu energiju i energiju iz masti koje unosite tako što ćete broj kalorija pomnožiti sa brojem porcija koje konzumirate.

Spisak sastojaka

Sastojci su nabrojani po redu, počevši od onog kog ima u najvećoj količini u proizvodu.

Drugim rečima, sastojak prisutan u najvećoj količini se nalazi na prvom mestu na spisku.

Osobe sa alergijom na hranu treba da provere spisak sastojaka na pakovanju prehrambenog proizvoda da bi proverile da li sadrži sastojke na koje su alergične.

Primeri sastojaka koji dovode do alergijskih reakcija su jaja, soja, ananas, gluten, školjke itd. Takođe je važno proveriti spisak sastojaka da biste videli da li ispunjava vaše društvene, kulturološke ili religiozne zahteve. Primeri su svinjetina, puževi, govedina itd.

Dnevna vrednost

Dnevna vrednost je standardni vodič za osobe koje unose 2.000 kalorija svakog dana. Vaša dnevna vrednost može biti veća ili manja od 2.000 kalorija.

Dnevna vrednost u procentima (% DV) služi da se utvrdi da li porcija hrane sadrži mnogo ili malo određenog hranljivog sastojka za osobu čiji dnevne energetske potrebe iznose 2.000 kalorija.

Birajte hranu sa najmanjim %DV (5% ili manje) za trans masti, zasićene masti, holesterol, natrijum i šećer. Prevelika količina ovih sastojaka može da poveća rizik od mnogih hroničnih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srčane bolesti.

Nutritivne etikete

Nutritivne etikete predstavljaju brz način da se istaknu određene hranljive materije ili sastojci koji interesuju potrošača. Obično se nalaze na prednjoj strani pakovanja hrane. Napravljene su da privuku i omoguće potrošačima da brzo donesu odluke o proizvodima bez obaveznog čitanja deklaracije.

Sistem deklarisanja na prednjoj strani pakovanja (FOP) koristi šemu boja na semaforu da bi upozorio potrošače o količini hranljivih materija (koje treba konzumirati umereno) u prehrambenim proizvodima.

Te hranljive materije su ukupne masti, zasićene masti, holesterol, šećeri i so. Proizvod koji sadrži visok nivo ovih hranljivih materija se označava crvenom bojom, žuta označava umeren nivo a zelena nizak. Međutim, potrošačima se savetuje da koriste procente da bi videli da li je oznaka na etiketi tačna ili ne.

Uvek proverite količinu proizvoda koja čini jednu porciju i sadržaj kalorija da biste izbegli preveliki/premali unos.

Proverite spisak sastojaka zbog alergija koje možda imate. Pored toga, birajte hranu sa niskim procentom DV trans masti, holesterola, natrijuma i šećera.

Preporučuje se hrana sa visokim procentom DV vlakana, vitamina, kalcijuma i gvožđa. Kupujte upakovane proizvode sa nutritivnim deklaracijama na jezicima koje možete da čitate i razumete.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Kako da

Više uKako da

Zabranjene reči na razgovoru za posao

Zabranjene reči na razgovoru za posao

Ako hoćete posao ne govorite ovo

Domino Magazin 25.04.2018
Zaštita od krpelja

Zaštita od krpelja

Preventiva je najbolji način da se zaštitite od krpelja – repelenti, odeća i navike

Domino Magazin 24.04.2018
Kako zasaditi baštu

Kako zasaditi baštu

Uzgajanje cveća i biljaka u bašti je mnogo lakše nego što možete da pretpostavite

Domino Magazin 23.04.2018
Koje nepotrebne stvari izbaciti iz kuće

Koje nepotrebne stvari izbaciti iz kuće

Prvo odgovorite na ovih par pitanja

Domino Magazin 22.04.2018
Kako okrečiti stan

Kako okrečiti stan

Krečenje stana i kuće u uradi sam varijanti je vrlo jednostavno, evo ga kompletno uputstva za početnike

Domino Magazin 19.04.2018
Kako presaditi biljku

Kako presaditi biljku

Proleće je pravi trenutak za presađivanje kućnih biljaka, cveća i drveća

Domino Magazin 18.04.2018
Kako očistiti patike

Kako očistiti patike

Provereni trikovi za pranje i čišćenje patika: kožnih, platnenih, belih i od prevrnute kože

Domino Magazin 16.04.2018
Priprema bicikla za proleće

Priprema bicikla za proleće

Podešavanje i štelovanje menjača i kočnica, podmazivanje, zatezanje sajli...

Domino Magazin 13.04.2018
Najbolja zaštita od komaraca

Najbolja zaštita od komaraca

Komarci: preventiva, zaštita, tretmani i terapija uboda i svraba

Domino Magazin 12.04.2018
4 stvari koje ne bi trebalo da govorite na razgovoru za posao

4 stvari koje ne bi trebalo da govorite na razgovoru za posao

Ako planirate da dobijete posao

Domino Magazin 04.04.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.