Jedno od prvih stvari koje će vas naučiti ako upišete ekonomiju jeste da su naše želje neograničene a naši resursi ograničeni.

Što bi značilo da ne možemo da imamo sve što poželimo.

Dakle, moramo da biramo na šta ćemo trošiti novac.

E pa evo pravila koje će vam pomoći.

Trebalo bi posmatrate stvari koje kupujete kroz vreme korišćenja. Odnosno, uložite više novca u stvari koje koristite više. Vrlo je jednostavno i evo par primera. Ako znamo da trećinu života provedete u krevetu, zaista bi trebalo da imate dobar dušek u krevetu. Svakog dana ste 8 sati na njemu i zato ima smisla uložiti.

Šta je sledeće?

Posao. Verovatno sedite za računarom. I sasvim sigurno ne želite da se nervirate 8 sati zato što je spor, lošeg ekrana koji vam kvari oči. Kupite dobar računar. Stolica u kojoj sedite. Neka bude udobna.

Da li koristite telefon? O da. Neka bude dobar.

Istu logiku možete da primenite i na druge stvari. Recimo odeću. Koji predmet ćete najviše nositi. Verovatno farmerke i cipele. U njih uložite više nego u majice ili druge stvari.

Postoji i drugi način da ustanovite da li je nešto vredno trošenja. Primenite pravilo 100 dinara. Odnosno zapitajte se da li ćete isplatiti kupovinu ako svako korišćenje vredi 100 dinara. Recimo, farmerke od 10.000 bi trebalo da nosite 100 puta. Ako ćete ih nositi toliko onda se isplati. I slično…

Jasna vam je poenta…