Mleko služi i za..

Kako da iskoristite stvari iz kuće za druge namene

Mleko ima svestranu upotrebu. Koristimo ga za piće, pravljenje kolačića ali i za čišćenje srebra, glancanje nameštaja, kao regenerator za kosu… Evo još nekih super načina da iskoristite staro dobro mleko!

Vraćanje sjaja srebru

To se radi ovako. Kašiku mleka i kašiku soka od limuna mućkajte dok se ne napravi kao kiselo mleko. Potopite srebro preko noći u taj rastvor. Izjutra ćete biti prijatno iznenađeni.

Fleke

Fleka od hemijske baš vam je umazala najlepšu majicu. Nema brige. Stavite malo mleka na mrlju i pustite da enzimi iz mleka učine svoje. Materijal neće biti oštećen a majica će ponovo biti lepa i prijatna.

Nega kože i odeće

Kožni nameštaj se odlično čisti mlekom, vraća joj sjaj. Čistu krpu za čišćenje dobro natopite mlekom zatim lagano trljajte površinu kožnog nameštaja. Isto tako možete čistiti i odeću od kože.

Regenerator za kosu

Brojni proteini i prirodni enzimi čine mleko sjajnim regeneratorom za kosu. Posle pranja kosu prelijte sa malo mleka, neka malo odstoji i eto prirodnog regeneratora.

Za pukotine u posuđu

Ako su se na keramičkom ili porcelanskom posuđu pojavile pukotine mleko će pomoći. Ono sadrži kazein, protein koji će preuzeti ulogu lepka. Stavite tanjir u lonac s mlekom, koji ćete lagano zagrevati sve dok mleko ne postane vruće. Pustite da komad posuđa odstoji potopljen, najbolje preko noći i posao je gotov a posuđe kao novo.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *