Slika: LED sijalice: Sve što bi trebalo da znate
Kako da

LED sijalice: Sve što bi trebalo da znate

I kako da odaberete najbolju za vas

flickr: Theron Trowbridge
LED sijalice: Sve što bi trebalo da znate

LED sijalice polako ali sigurno osvajaju svet i to je sjajna vest iz nekoliko razloga za vas. Ali neke stvari mogu i da vas zbune. Zato ćemo vam objasniti sve što bi trebalo da znate kod kupovine LED sijalica, od snage, boje svetla pa do tehnologije koja stoji iza svega.

Možda vas zanima šta uopšte znači LED? To je skraćenica od light-emitting diode, što ukazuje da svetlo pruža dioda. Diode postoje već neko vreme, pa čak i one koje svetle. Ipak, LED svetlo se masovno koristi tek odnedavno. Za to je bio potreban izum plave LED diode koja može da emituje i belo svetlo. A koliko je to značajno najbolje govori podatak da su naučnici Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura iz Japana dobili Nobelovu nagradu 2014. upravo za otkriće funkcionalne plave LED diodu.

Posle toga polako ali sigurno proizvođači unapređuju tehnologiju. Posledica su sve niže cene i sve efikasnija proizvodnja električne energije.

Tu dolazimo do tri važne karakteristike LED sijalica. To su – potrošnja električne energije, koja se označava watima i slovom W. Druga važna osobina su Lumeni (lm), koja označaju količinu svetla koju će sijalica pružiti. A treća su Kelvini (K), koji ukazuju na boju svetlosti.

LED sijalice imaju nekoliko važnih prednosti. Među njima je glavna – efikasnost. Tako će recimo LED od oko 6 wati proizvesti istu količinu svetla kao klasična sijalica od oko 40 wati. Dakle ušteda električne energije je višestruka i obično se kreće od 4 pa do 8 puta u slučaju najkvalitetnijih i najefikasnijih modela.

Što se tiče boje svetla ona može biti hladna ili topla. Toplo svetlo izgleda isto kao i kod vaše stare električne sijalice sa vlaknom i označeno je kao 2700 K. Hladna dnevna svetlost ima 5000 Kelvina. Sve između su nijanse hladnobele.

Ako želite belo svetlo izaberite 4000K a manje od toga ako želite toplu atmosferu koje su donosile stare sijalice.

Trebalo bi da znate da neke LED sijalice mogu da se priguše, ali neke baš i ne i na to obratite pažnju kod kupovine ako imate takvu potrebu.

Naravno, potražite i najbolje ponude. Cene se za uobičajene modele sa grlom E27 kreću od stotinak dinara koliko košta osnovni model recimo u IKEA robnoj kući i to je najjeftinija ponuda koju smo našli u Srbiji, pa do nekoliko stotina ili čak hiljada modela. Postoje i one kojima možete da upravljate daljinski i modeli koji mogu da menjaju boje.

Iako su cene LED sijalica nešto više od osnovnih modela, već posle nekoliko meseci će se isplatiti. Tu je i još jedna prednost LED svetla. Radni vek im je i do 30.000 sati, a čak i osnovni modeli imaju radni vek od 10.000 ili 15.000 sati što je mnogo više od klasičnih ili starih štedljivih sijalica.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Kako da

Više uKako da

Štedljivi Japanci znaju kako da uštedite novac

Ova tehnika stvarno pomaže

Domino Magazin 12.02.2018
Poznati psiholog ima savet za bolju komunikaciju

Ako hoćete da vas čuju - slušajte!

Domino Magazin 09.02.2018
Naučite da čitate deklaracije na proizvodima

Sve što bi trebalo da znate

Domino Magazin 06.02.2018
Zašto vas konobari ignorišu?

Trebalo bi da poštujete par pravila u kafićima

Domino Magazin 24.01.2018
5 ključnih koraka za stvaranje navike

Lakše je nego što mislite

Domino Magazin 15.01.2018
Kako da čuvate novogodišnju jelku

I kako prepoznati da li je sveža

Domino Magazin 25.12.2017
Kako se pravi veštački sneg

Deca će se obradovati

Domino Magazin 11.12.2017
Pogrešno sečete hleb celog života

Evo kako se to radi profi

Domino Magazin 08.12.2017
10 sekundi koje mogu da vam promene život

Osetićete se zaista povezano

Domino Magazin 28.11.2017
Tehnika da postanete pametniji koja stvarno pomaže

Evo šta bi trebalo da radite

Domino Magazin 26.11.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.