Kupovina novogodišnje jelke deluje kao dosta jednostavan zadatak – odeš i kupiš. Ali nije sve baš tako jednostavno.

Postoje velike razlike između plastičnih i pravih jelki. Baš kao i izmešu sečene prirodne jelke i one sa busenom. Krenimo redom.

Kupovina novogodišnje jelke – Tradicija

kupovina-novogodisnje-jelke-2019

Zašto uopšte donosimo jelke uoči praznika u kuću? Po svemu sudeći Nemci su zaslužni za ovu tradiciju koja potiče još iz 16 veka. Otprilike tada širom Nemačke pojavila se tradicija da se jelka kiti uoči Božića. Tokom sledećih godina običaj se proširio po Evropi a onda i celom svetu. I tako se danas svi radujemo trenutku kada ćemo uneti jelku i porodično je okititi. To znači da je Nova godina zaista blizu, baš kao i dani ljubavi, darivanja i zajedništva.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019
Nova godina bez poklona je možda dobra ideja?
Najbolja putovanja za Novu godinu 2019
Jeftini pokloni za Novu godinu 2019
Kako okititi jelku?
Najbolji pokloni za Novu godinu 2019
Haljine za Novu godinu 2019
Novogodišnje zimske 2019 rasprodaje
Novogodišnji pokloni za decu (2019)

Kupovina novogodišnje jelke – Plastične jelke

kupovina-novogodisnje-jelke-2019

Iako vam možda intuitivno deluje kako je plastična jelka bolji izbor za prirodu, to po svemu sudeći nije tačno.

Po poslednjim analizama i istraživanjima, plastične novogodišnje jelke uopšte nisu dobre ni za vas ni za prirodu. Za njihovu izradu se koriste štetne hemikalije, zasnovane na plastici, koje zagađuju prirodu, a nisu dobre ni za vas pošto mnoge ispuštaju štetne hemikalije u vazduh prostorije gde se nalaze. U mnogima su otkriveni ftalati koji nisu dobri za decu, ali ni za odrasle.

Takođe, transport plastičnih jelki, obično sa dalekog istoka dodatno zagađuje prirodu. Ove jelke se ni ne recikliraju pa će stotinama godina ostati đubrište kada ih bacite.

Prednosti plastične jelke su pre svega cena, jednostavnost kupovine i naravno dugotrajnost. Stajaće vam u nekoj ostavi i pred praznike je samo izvadite i postavite na postolje.

Ako se ipak odlučite za plastičnu jelku, trebalo bi da znate da ćete morati da je koristite najmanje 20 godina kako bi se poništio štetan uticaj na prirodu zbog njene proizvodnje i transporta. Takođe, kupite je u nekoj od proverenih prodavnica kako biste izbegli opasne materijale i hemikalije.

Kupovina novogodišnje jelke – Prave jelke

kupovina-novogodisnje-jelke-2019

Dobra vest je da Srbija, baš kao i druge zapadne zemlje, ima brojne rasadnike u kojima se gaje jelke za Novu godinu i Božić. Ipak, i dalje postoji praksa ilegalne seče šuma i to je veliki problem.

Zato uvek kupujte jelku sa busenom ili onu sa jasnom deklaracijom o poreklu.

Pitali smo Srbijašume koji je njihov savet za kupovine novogodišnjih jelki. Kažu da obavezno kupujete jelke sa busenom.

JP Srbijašume u svojim rasadnicima namenski uzgaja razne četinarske vrste koje se koriste kao novogodišnje jelke (smrča, srebrna smrča, kavkaska jela, dugoigličava jela, duglazija itd.). Jelke sa busenom se mogu kupiti u rasadnicima JP Srbijašume, kao i u drugim rasadnicima koji su registrovani za proizvodnju i promet šumskog i hortikulturnog sadnog materijala. Možemo reći da iz godine u godinu jača svest građana o neophodnosti očuvanja prirode i kroz kupovinu jelki sa busenom.

Kada je donesete kući, prirodnu jelku postavite što dalje od izvora toplote, peći i radijatora.

Stavite je u saksiju i povremeno zalivajte busen kako bi preživela do presađivanja.

Čim prođu praznici presadite jelku u prirodu. Iskopajte rupu i onda dobro utabajte zemlju oko drveta. Sve dobro zalijte i nadajte se da će se primiti. Vodite računa da ne oštetite vrh jelke pošto će to u velikoj meri smanjiti mogućnost preživljavanja drveta.

Zanimljivo je da Srbijašume prihvataju jelke nakon završetka novogodišnjih praznika. Samo je vratite u rasadnik gde su je kupilii i JP Srbijašume će je ponovo posaditi.

Što se tiče isečenih jelki ni one nisu loš izbor, ako su sasvim legalne, sa deklaracijom i dozvolom. Ali budite sigurni da je u pitanju jelka iz legalnog rasadnika i da ima proizvodni listić koji sadrži naziv proizvođača. I jelke koje se gaje u rasadnicima su dobre pošto će sve te godine dok rastu proizvoditi kiseonik i izigravati malu šumu. A i kada je iseku, na njeno mesto će posaditi novo drvo.

Kupovina novogodišnje jelke – Cene

Cene jelki se kreću u rasponu od oko 500 dinara za najmanja drvca, bilo prirodna ili plastična pa sve do desetak hiljada za velike jelke. Naravno, što kasnije je kupite cene će biti niže. Tako ćete dan ili dva pred doček Nove godine sigurno proći mnogo bolje, ako možete da čekate.

Kupovina novogodišnje jelke – Ukrašavanje

Postoji nekoliko važnih pravila za ukrašavanje jelke. Recimo, prvo postavite lampice, pa tek onda trake i girlande i na kraju ukrase. Na ovom linku imate sve o ukrašavanju jelke.