HDMI konektor
Ukratko, što ih je više, to bolje. Pre par godina HD televizori dolazili su samo s jednim HDMI konektorom, ali danas su dva ili čak tri potpuno uobičajena, a i poželjna. HDMI (High Definition Multimedia Interface) konektor može da prenosi nekompresovani audio i video signal, dok je njegov prethodnik DVI (digital video interface) mogao da prenosi samo video signal.
HDMI ne služi samo za povezivanje sa satelitskim risiverom ili kablovskom televizijom, kako bi dobili HD televiziju, nego je vrlo koristan i pri spajanju televizora na ostale komponente, kao što su high-definition DVD, audio risiver ili konzola.

1080p
Broj 1080 označava 1080 horizontalnih linija koje ekran emituje. „p“ znači „progresivno“ u smislu kako se slika projektuje na ekran. Druga opcija je „interlaced“ što se označava s „i“ kao u 1080i. Razlika je u tome što je 1080p najnoviji i najbolji format u kojem se u isto vreme osvežavaju sve linije, dok se kod “i” (interlaced) svaka linija osvežava posebno, odnosno 1,3,5…. a zatim 2,4,6…
1080p je najveća moguća rezolucija koja se trenutno nalazi na tržištu, a postoje i HD televizori s onom od 720p. 720p još uvek osigurava odličnu sliku za nešto pristupačniju cenu.

Izbor
Ako mislite da je početno podešavanje HD televizora zbunjujuće, nažalost ni navigacija kroz jednom postavljene kanale nije ništa lakša. Stoga bi pri kupovini dobro bilo da pitate prodavaca da vam pokaže i daljinski upravljač kako biste proverili da li se snalazite. Sony je nedavno predstavio novi sistem menija na svojim televizorima. On se sastoji od grafičkog ekrana s ikonama, poput onih na PS3, koje navigaciju čine vrlo lakom, za razliku od arhaičnih TV menija.

Bežična HDTV

Korisnici laptop računara bežičnu vezu obožavaju, ali ova mogućnost na HD televizorima mogla bi da se dopadne i ostalim korisnicima. Nažalost, takvu opciju potrebno je i platiti. Bežična veza je čišća i jednostavnija i ne morate da provlačite kablove kroz svoje zidove.

3D format

3D format nije za svakoga, ali je svakako u fazi uzleta.
S obzirom na to da su danas filmovi poput „Meet the Robinsons“ i „Chicken Little“ dostupni u 3D formatu, a još ih je u pripremi, Samsung i Mitsubishi predvode put stvarajući HD televizore koji koriste DLP (digital light processing) tehnologiju. Ipak, za potpuni doživljaj će vam trebati više od papirnih 3D naočara iz pedesetih. Naime, novi alat su LCD shutter naočale, odnosno komplet koji uključuje par naočara i računarski softver, a sve to za otprilike 150 evra.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime