Svako ko malo vremena provodi u kuhinji pripremajući makar i najosnovnije, zna koliko su važne ali i zanimljive tajne naših baka i mama koje su nadasve vrhunski kuvari. Bilo da je reč o trikovima koji sprečavaju da se hrana pokvari ili majstorije koje utiču na ukus, treba ih znati i tada kuvanje postaje zanimljivo.

Osnovne veštine jesu načini da se hrana sačuva. Možda niste znali da pirinač u slaniku sprečava da se so stvrdne. Isto tako ako dodate jabuku ili parče hleba u smeđi šećer on ostaje mekan i vlažan, kako treba, a isti efekat se postiže i ako ga stavite u frižider. Lovorov list sprečava brašnaste bube da priđu vašem pirinču, testenini i brašnu.

Svi sirevi se vrlo brzo stvrdnu ali i za to postoji lek. Sir koji se nalazi u vosku je prvi na listi. Da biste ga sačuvali, premažite otvorenu stranu maragarinom ili puterom u vrlo tankom sloju i problem je rešen. Mekši sirevi se čuvaju ako ih dobro upakujete i ponovo ih možete čuvati u frižideru. Ostali mlečni proizvodi se čuvaju, ako je moguće, okrenuti naopako jer nema previše tečnosti pa se održavaju duže.

Umesto da bacite jaja jer ne možete da pretpostavite da li su pokvarena, ubacite ih nežno u posudu sa vodom. Dobra jaja potonu, pokvarena plutaju. Dobra jaja imaju grubu i hrapavu ljusku a stara sjajnu i glatku. Takođe, ako imate napuklo jaje ne morate ga bacati. Možete ga skuvati ako dodate malo sirćeta i vodu i jaje ostaje unutra.

Da biste sačuvali svoje povrće bar neko vreme, stavite papirni ubrus ispod njega, da li u frižider ili u neku posudu nije bitno. Povrće se najviše kvari zbog vlage koju će u ovom slučaju pokupiti ubrus. Njega možete koristiti i za pečurke koje se vrlo brzo kvare – samo ih umotajte i to je to. Ako se ipak desi da povrće krene da se ‘gumira’, isecite krompir, ubacite ga u ledenu vodu a posle ubacite i povrće. Biće sveže za tili čas.

Ako vam se učini da med počinje da stvara kristale, to ne znači da mu se nešto desilo. Med se nikada ne može pokvariti. Ako postane mutniji ili stvara kristale ubacite ga u mikrotalasnu na dvadesetak sekundi i promešajte nakon toga. Ovaj trik služi samo estetici jer je med uvek dobar i nikada se ne baca.

Kada vam treba samo jedna čaša limunade koju želite sami da napravite, jednostavno probušite rupicu u limunu i iscedite koliko je potrebno, umesto da bacate četvrtinu ili pola limuna koji će se osušiti pre nego budu upotrebljeni. Štapić za ražnjiće je idealan. Takođe, citrusno voće i paradajz nikada ne stavljajte i frižider jer niske temeperature ubijaju aromu. Da bi vam limun dao dvaput više soka, držite ga u zatvorenoj posudi ili u vodi.

Gomila lišća i začina izgleda odlično u torbi ili na pijaci ali uglavnom ih kupujemo u količinama koje ne možemo da potrošimo. Postoji trik i za to. Operite ih i stavite u zamrzivač. Ništa vredno neće izgubiti, lakše se seku i ostaju u životu i do mesec dana.

Ako slučajno supa ili čorba ispadnu masniji, ubacite kockicu leda. On će izdvojiti višak masnoće koju možete pokupiti kašikom.

Kratki saveti:

Ako vam treba samo pola luka, uvek sačuvajte polovinu sa korenom, duže traje.

Da biste se rešili mirisa koji ostaje posle sečenja luka i belog luka protrljajte ruke o nerđajući kuhinjski predmet i miris nestaje.

Kada presolite supu, ogulite krompir i ubacite ga. On će pokupiti sav višak soli.

Iako će zvučati ludo, pre nego što počnete sa kokanjem kokica ubacite ih u vodu, ocedite i onda nastavite kao i uvek. Zbog vlage će se brže iskokati a biće i manje onih neiskokanih. Isti efekat ćete obezbediti ako ih držite u frižideru.

Da biste sprečili prskanje ulja po kuhinji i vama, dodajte malo soli u posudu u kojoj pržite.

Kada vam ostane crvenog vina zaledite ga u posudi za led i koristite ga kao dodatak sosovima, supama i čorbama.

Mleko se najčešće kvari pre nego što ga iskoristimo a da bismo ga sačuvali dodamo vrlo malo soli u mleko čim ga otvorimo i ono ostaje sveže čak nekoliko dana duže.

Ako vam kuvanje nije ljubav, bakina riznica vas uči načinima da kuvanje bar kraće traje, a ako i tada ne zavolite varjaču, predajte štafetu nekom drugom – kad je spremljeno s ljubavlju boljeg je ukusa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime