Koji materijal je najbolji za masku? Maske za lice koje su veoma važne kako bi zaštitile druge ali i nas od najnovijeg korona virusa prave se od najraznovrsnijih materijala. Ideja ima na pretek.

Pored hirurških koje se i preporučuju mnogi su krenuli da prave kod kuće maske jer hirurških nema uvek u apotekama a važno je da čovek ima više njih jer se bacaju posle upotrebe.

Tako se maske prave od filtera za kafu, novih krpa za suđe, grudnjaka, pamučnih majica, vune. Među efikasnim materijala za pravljenje maski su platno i papirni peškiri, ustanovljeno je u najnovijem istraživanju piše HuffPost.

U istraživanju koje prenosi ovaj sajt testirana je sposobnot filtriranja velikih čestica (1 mikron sličan veličini virusa ebole) i malih čestica (0,3 mikrona slično veličini virusa malih boginja), kao i faktor prozračnosti materijala. Čestice korona virusa su veličine 0,06-0,14 mikrona ali i 5-10 mikrona kada su u kapljicama.

Na sajtu organizacije Smart Aira koja je sprovela istraživanje objavljeno je da “širom sveta postoji velika potražnja za informacijama o tome šta čini sigurnu i efikasnu masku.” Naglašeno je da ima mnogo straha i deizinformacija. Otuda su uradili istraživanje da bi se došlo do najefikasnijih materijala za pravljenje maski.

Među materijalima koji su odbačeni kao nepouzdani za pravljenje maski su filteri za kafu jer nisu prozračni. Oni odlično filtriraju vazduh ali se kroz njih teško diše.

Ni šalovi od vune, kašmira nisu dobro prošli na testiranju pošto skoro da uopšte ne štite.

Koji materijal je najbolji za masku

Dobri materijali za pravljenje maski su debela posteljina, papirni peškiri, peškiri.

Platno debljine 0,4-05 mm omogućava lakše disanje a dobro je i za filtriranje čestica. Odličan materijal je i platno od majica koje su sto posto od pamuka.

Prirodni materijali su bolji od sintetičkih, pokazalo je istraživanje. Pa, koji materijal je najbolji za masku? Preporučuju se: denima, posteljina, peškiri…

Mnogi misle da je poželjno praviti maske od više slojeva, poneke maske imaju čak i preko trideset slojeva. Više slojeva povećava efikasnost ali smanjuje prozračnost, objavljeno je na Smart Air.

Ali koju god masku nosili ona ne zamenjuje potrebu socijalog distanciranja.

Takođe, dokazano je da najbolju zaštitu pružaju N95 maske i hirurške maske, pa ako ih imate nosite njih. Ako ne, napravite masku kod kuće i zaštitite se od korona virusa.

Ovde možete da pronađete kroj za pravljenje maske za lice.