Hrana odnosi veći deo budžeta, pogotovo u vreme praznika. Ipak na hrani se može uštedeti ako znate kako. Prvo je važno da isplanirate šta vam sve treba, da ne kupujete previše a onda bacate jer je hrani istekao rok. Evo još nekoliko trikova koji će pomoći da uštedite i na namirnicama.

 
Akcije
 
Kada kupujete gledajte koja je sve roba na akciji. Tako se može prilično uštedeti. Najviše se troši ako svaki čas trčkate do radnje i kupujete ono što vam je trenutno potrebno. Vodite računa da kupujete u onim radnjama gde je jeftinije.
 
Umereno
 
Nemojte kuvati velike količine hrane. Bolje je da se i manje pojede nego da se baci. Uostalom uvek možete da dodate glavnom obroku palačinke, voćnu salatu. Nađite na internetu recepte koji štede na sastojcima, recimo, ne morate paprike puniti samo mesom već dodajte i malo soje, neki čak dodaju i pasulj. Ili u pljeskavice dodajte sitno iseckanu blitvu, biće zdravije a manje će i koštati.
 
Žitarice
 
Generalno zrna su jeftinija od druge vrste hrane. A znamo da su ugljeni hidrati važniji zimi nego leti. Žitarice, pogotovo integralne su veoma dobre za vaše zdravlje zato ih koristite što češće.
 
Kuponi
 
Obratite pažnje na kupone koji se poklanjaju po novinama ili prodavnicama. Oni znatno mogu sniziti troškove, zanimljivo ih je i skupljati i planirati kupovinu.  
 
Druženje
 
Svi volimo druženje i zajedničke večere sa prijateljima. Ali da to ne bi bio preveliki trošak za onoga gde se društvo skuplja neka svako nešto pripremi i ponese. Biće zabavno isprobavati ono što su drugi kupili, smanjiće se izdaci a sledeće druženje će uvek biti novi izazov.
 
Kupovina na kilogram
 
Nabavkom brašna, pirinča, čajeva u prodavnicama gde se kupuju na kilogram znatno ćete uštedeti. Pakovani proizvodi uvek su skuplji. 
 
Ostaci
 
Nemojte bacati ostatke hrane. Oni mogu da budu dodatak obroku za večeru ili sledećeg dana. Potrebno je da dobro isplanirate. Takođe, ostaci se mogu sačuvati u zamrzivaču, recimo ako ne pojedete meso iz supe dobro će doći za pripremu ruske salate. Hleb koji se ne pojede odličan je ako ga zamrznete a onda stavite u tost ili napravite mini pice i zapečete u rerni.