Kako da štedite kod kuće. Stalno žurite, ne obraćate često pažnju na uključena svetla, neprestano otvaranje frižidera. Mogućnosti ima treba ih samo proučiti i primenjivati. A ono što uštedite dobro će doći jer u kući uvek nešto treba.

Kako štedeti kod kuće

Ako pogledate prozore na zgradama kraj kojih prolazite najčešće su svi osvetljeni. Treba se zapitati da li je baš nužno da sva svetla budu istovremeno ukjučena u dnevnoj, spavaćoj, dečijoj sobi, kupatilu, kuhinji. Naravno da nije ali iz navike uključite sve i ne isključujete dok ne krenete na spavanje. Gašenjem svetla u prostorijama gde trenutno nema nikog ušeteće vam novac ali je dobro i za zaštitu okoline jer ne trošite energiju koja vam nije potrebna. Izaberite štedljive sijalice, one duže traju i štede energiju.

Grejanje je takođe važno štedeti. Ako uključete električne peći i u sobama koje se ne koriste onda ste stvarno rastrošni. Nabavite savremene električne peći koje su efikasnije.

Ako se grejete na klime i tu je važno kupiti one štedljivije. Ne preterujte sa grejanjem, možda je bolje da se toplije obučete ili da se navikavate na hladniji protor što je i zdravije.

U kuhinji se može puno uštedeti ako ste pažljivi i proučite kako da se ponašate.

Nabavite savremene šerpe pod pritiskom gde se hrana brže i zdravije kuva. To je svakako efikasnije od onih starih šerpi i lonaca u kojima se kuva od jutra do večeri. Praktikujte i kuvanje na pari je pun pogodak za mnoge namirnice.

Uštede na korišćenju frižidera takođe mogu biti znante. Savetuju stručnjaci da frižider ne otvarte svaki čas, nego kad ga jednom otvorite uzmete sve što će vam biti potrebno u dogledno vreme. Frižider treba da bude udaljen od šporeta, radijatora, peći od bilo kog izvora toplote jer tako troši više energije na hlađenje i skraćuje mu se rok upotrebe. Frižider treba da je udaljen od zida oko 10 santimetara. Ako kupujete nov frižider odlučite se za one klase A koji su savremeniji i štede energiju.

Mašina za sudove se ne uključuje ako nije potpuno puna i uz program koji je prilagođen sudovima koji se peru i ekonomičan. Ne morate da uključite pred pranje ako sa posuđa dobro uklonite ostatke hrane i masnoću obrišete ubrusima.

Vodu nemojte da grejete na ploči već u ketlu. Podgrevajte u mikrotalasnoj umesto da uključujete veliku ringlu.

U kupatilu se treba ponašati racionalno. Recimo, ne morate svaki put kada perete ruke da uključujete toplu vodu. Kada uključete mašinu za veš vodite računa o energetski najpovoljnijim programima. Nepotrebno je da uvek perete na devedeset stepeni ili da uključujete mašinu za par stvarčica. Sada kad postoje papirići za skupljanje boje možete da pomešate veš raznih boja i da ga perete na nižim temperaturama što opet štedi energiju.

Stručnjaci savetuju da isključujete uređaje koje ne koristite. Isključite one crvene sijalice a kada vam je potreban uređaj uključite ga ponovo.

Ako budete štedeli videćte da vam se isplati. Beležite koliko trošite i koliko plaćate račun za električnu energiju. Upoređujte i videćte koliko ste uštedeli. Vredi se potruditi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime