“Kako si” je verovatno najčešće pitanje kojim se počinje razgovor. I dokazano najgluplje.

Naučnici sa Harvarda su analizirali 300 konverzacija i ustanovili da postoje mnogo bolji načini za otvaanje razgovora i ćaskanje. Evo kako da ostavite utisak pametne, zainteresovane osobe sa kojom svi žele da pričaju.

1. Koristite ACT princip

To znači da postavljate pitanja koja imaju tri ACT elementa:

A – Autentičnost
C – Konekciju
T – Temu

Primer ovakvog pitanja je: “Šta planiraš za ovu nedelju?”

2. Preskočite aktuelne teme

Misli se na vreme, sport ili politiku. To su kliše teme koje ne vode nikuda i definitivno neće otvoriti smislen razgovor ni sa kim.

3. Budite svesni situacije

Otvorite oči pre nego što otvorite usta. Primetite stvari, recimo šta je obukao vaš sagovornik, šta mu je na stolu ili čime se bavi. To su vam sve potencijalne teme za razgovor.

Recimo, pričate sa direktorom koji odlazi iz firme i vidite naslagane kutije u njegovoj kancelariji. Pitajte ga koliko je teško otići posle toliko vremena.

4. Podelite vesti

Slobodno ispričajte ljudima neke novosti iz vašeg života koje su vam važne. Recimo – moja ćerka je juče naučila da vozi bicikl. Nećete verovati ali većina ljudi zapravo želi da čuje novosti iz tuđih života. Kada nešto lično podelite sa drugima, to je prečica za iskren odnos i poverenje.

5. Uživo ili preko poruka

Obratite pažnju na to kako komunicirate. Ukoliko to radite uživo, osmeh i govor tela će takođe poslati određenu poruku. Ali, toga nema preko telefona već će tu vaš sagovornik obratiti pažnju na intonaciju. Ukoliko kucate preko računara ili telefona, budite svesni kakav utisak će ostaviti nešto što napišete. Koristite emotikone kako ne biste ispali grubi i odbojni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime