Kako se pravi Sneško Belić? Verovatno mislite ništa lakše – uzmete sneg i napravite tri velike kugle, stavite ih jednu na drugu, dodate šargarepu i dva dugmeta i eto ga.

Da, tako je. Ali je i malo komplikovanije. Odnosno, evo kako da napravite NAJBOLJEG Sneška Belića. Naravno, naučnici su se pozabavili i tim pitanjem.

Kako se pravi Sneško Belić – Sneg

Sneg je važan, pošto Sneška Belića pravite od – snega. Dan Snowman (stvarno se tako zove), fizičar sa Rhode Island College kaže da postoji pet vrsta snega. To su:

– suvi sneg (sa nula posto vode)
– vlažni sneg (sa manje od tri posto vode)
– mokri sneg (sa manje od osam posto vode)
– veoma mokri sneg (sa manje od 15 posto vode)
– susnežica (sa više od 15 posto vode)

Ako probate da napravite Sneška od potpuno suvog snega – nećete uspeti, zato što se neće lepiti. Takođe, ako pokušate da isto to uradite od susnežice, biće kao da u rukama držite vodu.

Dakle, treba vam sneg koji je vlažan ili umereno mokar. Kako ćete znati da je sneg idealan? Pa, ako pada kada je temperatura oko nule verovatno je savršen.

Kako se pravi Sneško Belić – Mesto

Mesto na kome ćete praviti Sneška je takođe važno. Izbegavajte asfalt zato što će se tako brže otopiti i probajte da ga postavite u hladovinu, odnosno skrivenog od direktnog sunca. Idealno u dvorištu, na travi ili zemlji u senci.

Kako se pravi Sneško Belić – Oblik

Najbolji sneško će biti napravljen od tri velike grudve. Njih ćete dobiti okretanjem manje grudve koja će tako skupljati sneg i postajati sve veća. Najmasivnija sfera treba da bude na dnu, malo manja u sredini i najmanja na vrhu.

Idealan odnos razmere je 3:2:1, izračunali su naučnici sa West Virginia Bluefield State College.

Posle toga dodajte oči, ruke i nos i završili ste…