Kako raskinuti preko interneta? Ne u smislu slanja poruke preko interneta, nego mislimo na prekidanje svih digitalnih veza.

A pošto je u poslednje vreme naše digitalno prisustvo, kako preko poruka, tako i na društvenim mrežama toliko značajno, ovaj aspekt veze je možda važniji i od onog u stvarnom životu.

Kako raskinuti preko interneta – Društvene mreže

Naravno, najlakši i najbrži način je da obrišete i blokirate bivše sa liste prijatelja. Ipak, to je pomalo ekstremno rešenje. Baš kao i brisanje vašeg naloga sa društvenih mreža, što će fakat rešiti sve probleme, ali možda i nije baš neophodno.

Ako tražite nešto manje dramatično, trebalo bi da znate da su algoritmi na društvenim mrežama tako napravljeni da forsiraju interakcije sa prijateljima sa kojima imate istoriju odnosa. A upravo partneri jesu ti.

Da biste resetovali algoritam, važno je da prestanete sa intereakcijom. Ne posećujte im profile, ne lajkujte slike, ne komentarišite i ne pišite. Isto važi i za Google pretrage.

Možete i da privremeno algoritam utišate i tako kažete da nekoo vreme ne želite da vidite postove od te osobe.

Šifre i bezbednost

Takođe, bilo bi dobro i da promenite šifre na svim nalozima koje imate. Promenite i sigurnosna pitanja. Iako ne očekujete probleme, bolje bi bilo da predupredite neželjene situacije.

Ukoliko je vaš bivši partner posesivan ili agresivan u digitalnom svetu, možete i da se obratite Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Srbiji, koji su vrlo profesionalni i mogu da vam pomognu da se zaštitite na internetu. U tom slučaju ne brišite pretnje i poruke već ih sačuvajte kao dokaze.

Kako raskinuti preko interneta – Brisanje

Iako ne možete da obrišete sećanja i zajednička dešavanja, možda bi bilo ok da obrišete neke stvari kojih ne želite da se stalno podsećate.

Google Photos ima opciju koa vam omogućava da sakrijete određene ljude ili ljubimce, kao i datume za koje ne želite da dobijate podsetnike.

Idite na Photo Settings, pa Memories i onda odaberite “Hide people & pets”.

Što se tiče Facebooka, možete da uradite slično na Memories page opcijomo Hide People.

Što se tiče Apple uređaja, novi iOS 15 će doneti mogućnost da odaberete ljude koje ne želite da viđate.

Naravno, možete i da obrišete sve zajedničke slike, ali to baš i ne bismo savetovali, pošto se predomislite. Bolje je da ih sklonite sa uređaja koje koristite na neki siguran backup.

I to bi otprilike bilo to… srećno!

A kako i da li raskinuti preko poruke kliknite ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime