Kako proveriti polovan telefon? Novi pametni telefoni toliko brzo izlaze na tržište da je to sve teže ispariti. Pre svega finansijski, pošto aktuelni flagship modeli uveliko koštaju iznad 1000 evra a pojavljuju se na svakih par meseci. I zato mnogima sve više odgovara kupovina starijeg modela.

Samo – Kako proveriti polovan telefon?

Trebalo bi da znate par stvari.

Za početak naravno vizuelno proverite telefon. Da li je ekran izgreban ili oštećen? Da li se vide tragovi padova? Dobro pogledajte ivice oko ekrana i šrafove ako ih ima. Ako vidite malene zareze ili oštećenja metala i plastike to može da ukaže da je telefon otvaran a takav telefon ne želite, odnosno nemojte rizikovati.

Bilo bi dobro da u kompletu dobijate i kutiju na joj se IMEI broj telefona poklapa sa onim na uređaju. Njega ćete pronaći u Settings opcijama telefona. Ako se poklapaju to je dosta dobar znak da telefon nije ukraden.

Onda proverite opremu, ako je dobijate u paketu. Punjač bi trebalo da bude original, pošto će kopije ili nekvalitetni punjači potencijalno uništiti bateriju a možda i sam uređaj. Dobri modeli obično u paketu imaju i kvalitetne slušalice.

Posle toga na Android telefonima kucajte *#0*# i dobićete dijagnostički meni odakle možete da pokrete osnovno testiranje hardwarea.

Na iPhone uređajima je malo komplikovanije ali bar idite na Settings > Battery i onda proverite stanje baterije.

Napravite i par snimaka kamerom kako biste se uverili da dobro radi i da su fotografije oštre.

Na kraju, bilo bi dobro da proverite i ostale funkcije uređaja.

Instalirajte aplikaciju TestM a imate je i za iOS i Android telefone.

Aplikacija će omogućiti da proverite skoro sve važne funkcionalnosti telefona, od baterije, do povezivanja i senzora. Aplikacija je besplatna mada ćete morati da gledate reklame.

Evo i kako radi:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime