Kako promeniti lošu naviku? Možete vi to, samo ako žellite. Važno je da znate odakle početi.

Prvi korak je da konstatujete šta je to što želite da promenite i zašto. Razmislite šta izaziva tu lošu naviku a onda i odakle da krenete u promene.

Sledeći korak je da izbegavate situacije i okolnosti u kojima se najčešće ispoljava loša navika. Zapišite detaljno koje su to okolnosti, koji ljudi i potrudite se da ih izbegavate. Recimo ako volite da jedete slatkiše ispraznite kuću od slatkiša pa kada osetite da vam se jedu popijte malo vode. Ako vam je mobilni stalno pri ruci ostavite ga u nekom udaljenom kraju stana, stavite ga u orman, u kupatilo, utišajte pozive i trudite se da vreme koje ste provodili sa mobilnim provodite recimo, vežbajući.

Kako promeniti lošu naviku?

Pokušajte da u lošim navikama nađete ono što je baš grozno i izborite sa sa tim. Govorite sebi da je to baš odvratno i oduprite se govoreći da vi to možete.

Dobro je ako možete lošu naviku da zamenite nekom dobrom. Mada se čovek teško uči novim navikma a pribegava starim na koje se navikao i ako zna da su jako, jako loše. Ako volite da jedete nezdravu hranu počnite da kuvate ono što je zdravo i da je delite sa prijateljima koji će doći na večeru. Zajedno, uz ćaskanje pripremajte obroke pa će zadovoljstvo biti višestruko.

Ne idite na skupove koji podstiču loše navike ili ako baš morate obećajte sebi ali to i ispunite, da nećete praktikovati lošu naviku. Obradujte se i vaspitajte novog čoveka u sebi.

Najbližima, prijateljima, kolegama recite da pokušavate da recimo, prestanete da pušite, grickate sve i svašta i zamolite ih da vam pomognu u tome.

Budite uporni, usredsređeni i volite sami sebe što će vam dati snage da istrajete i otarasite se loše navike koja nikako nije dobra za vaše zdravlje.