Proleće i leto doneli su toplije i lepše vreme. A to znači i horde insekata koji samo vrebaju. Kako prepoznati opasne ubode insekata?

Relativno lako. Većina je bezopasna, ali neki mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme pa je potrebno i brzo reagovati u tim situacijama. Evo kako da prepoznate ujede insekata i kada bi trebalo da se zabrinete:

Kako prepoznati opasne ubode insekata: Ose, pčele i stršljeni

Ubod ose, pčele i stršljena ćete obično lako prepoznati zato što boli. I to poprilično. U većini slučajeva ćete videti i žaoku (kada vas je ubola pčela) koju je potrebno što pre izvući iz uboda i to ne njenim pritiskanjem već prevlačenjem noktom. Tako ćete smanjiti mogućnost da još više otrova završi u rani i vašem telu.

U prvim trenucima osim bola možda nećete primetiti nikakve promene na koži. Ipak, posle nekoliko minuta primetićete lokalno oticanje i crvenilo.

Ukoliko ste alergični na ove ubode odmah idite kod doktora ili uzmite terapiju. Idite kod doktora i ako primetite da otežano dišete, malaksalost ili veliko oticanje delova tela.

Ali čak i ako niste alergični, možete da uradite puno toga. Pošto ste izvadili žaoku, stavite led na ubod kako biste smanjili oticanje i bol. Ukoliko ponekad koristite lekove za alergiju, možete da popijete jednu tabletu kako biste smanjili reakciju organizma. Ipak, bilo bi dobro da se i oko toga konsultujete sa doktorom.

Kako da izbegnete ubode ovih insekata? Ostavite ih na miru i oni će ostaviti vas na miru. Pazite da ih ne prignječite kada je najveća šansa da zaradite ubod.

Kako prepoznati opasne ubode insekata: Komarci

kako prepoznati opasne ubode insekata

Ubodi komaraca su nažalost svakodnevna realnost tokom proleća i leta. Loša vest je da prenose opasne bolesti, koje su stigle i u naše krajeve. Pre svega mislimo na groznicu zapadnog Nila koja je već godinama prisutna i u Srbiji. Iako kod većine ljudi prolazi bez simptoma ili uz vrlo blage manifestacije za neke može da bude veoma opasna.

Najbolja zaštita od komaraca je preventiva. Na prozore stavite mreže, nosite duge rukave i koristite repelente. Ovde imate odličan tekst o zaštiti od komaraca.

Trebalo bi da izbegavate da se češete oko uboda od komarca pošto se tako povećava rizik da ćete se zaraziti, ukoliko je komarac bio prenosilac virusa. Kako smanjiti svrab od ujeda komaraca pročitajte na stranici dermatološke ordinacije Dermatim.

Kako prepoznati opasne ubode insekata: Paukovi

https://www.instagram.com/p/BeeQxz1lM3a/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ubodi paukova su vrlo retki, ali se ponekada ipak i dešavaju. Izgledaju, pa, kao običan ubod, i ponekad ih je teško razlikovati od uboda drugih insekata.

Možete da ubod operete sapunom i vodom, čak i kada niste sigurni da je u pitanju ubod pauka. I posle toga samo čekajte da prođe…

Kako prepoznati opasne ubode insekata: Krpelji

https://www.instagram.com/p/BxIehRpFOWt/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Problem sa ubodom krpelja je zato što ne boli. Iako to zvuči kontraintuitivno, bol bi bio odličan signal da otkrijete krpelja. Problem je što može da se desi da vam se krpelj zakači i da to ne primetite satima ili čak danima. A što je krpelj duže na vama to je i veća šansa da će vas zaraziti opasnim bakterijama, pre svega onima koje izazivaju Lajmsku bolest. Ukoliko je krpelj zaražen i izvadite ga već posle nekoliko sati šansa da vas zarazi je minimalna i skoro da ne postoji. Već posle jednog dana ona raste.

Kako da izvadite krpelja? Pincetom, jednostavnim povlačenjem nagore. Ovde imate uputstvo za vađenje krpelja, a ovde imate i ilustracije vađenja krpelja. Nikada ne koristite ulja ili slične hemikalije. Bilo bi dobro da zato nosite pincetu sa sobom kako biste što pre mogli da ga izvadite. Ako nemate pincetu mogu da posluže i druge stvari, recimo dve platne kartice.

I kod krpelja je preventiva najvažnija, a o tome pročitajte na ovom linku. Tu ćete saznati i da li ste u riziku i da li bi trebalo da pijete lekove.