Zamislite da se izgubite u šumi, danima daleko od civilizacije. A hranu ste morali da date besnim vukovima. Ok, evo brze pomoći, odnosno kako da prepoznate jestive biljke u prirodi.

Trebalo bi da znate nekoliko stvari. Većina biljaka je zapravo jestiva. Odnosno, od većine ne biste baš umrli. Ipak, problem je kako naći biljku koja će vam pružiti potrebne nutrijente i pritom imati koliko toliko podnošljiv ukus. E to već nije lako.

“Većina biljaka može da se jede. Ali one neće imati dobar ukus ili vam pružiti potrebne kalorije”, kaže botaničar Andrew Townesmith za Popsci.

Najbolji savet za sve planinare, alpiniste, avanturiste i sve druge jeste da naučite da prepoznate otrovne biljke u predelu kojim se krećete. Po pravilu je manje otrovnih biljaka i to će biti lakši posao.

Uvek pomirišite bilju. Ukoliko miriše na bademe (a nije badem), to znači da ima cijanida i da je skoro sigurno otrovna, savetuje Christopher Nyerges, autor.

Takođe, potražite biljke za koje ste sigurni kako izgledaju. To su svakako: kupine, šumske jagode, borovnice u planinskim predelima. Skoro sve bobičavo voće je jestivo, ali opšte pravilo je da izbegavate bele bobice.

Glavni savet je da se unapred pripremite i naučite osnovne biljke koje sa kojima ćete se susreti na lokaciji gde idete.

Na kraju, ako ste baš očajni evo pravila koje bi moglo da vam pomogne da preživite.

Magazin Backpacker kaže da postoji univerzalno pravilo za isprobavanje jestivosti biljaka:

1. Pomirišite. Ako biljka miriše neprijatno – bacite je.

2. Ako nema neprijatan miris stavite biljku ili deo biljke pod pazuh. Tu ga držite nekoliko minuta. Ako vam se koža zacrveni, pojavi se osip ili neka druga promena – bacite je.

3. Ukoliko koža deluje dobro, dodirnite je usnama i čekajte 15 minuta.

4. Ako ne osećate peckanje, svrab ili crvenilo zagrizite komadić veličine zrna graška. Ako je ukus ekstremno gorak ili sapunast ispljunite je. Ne zaboravite da većina biljaka nema lep ukus, pa ne očekujte previše divan ukus. Ako je ukus podnošljiv, zadržite zalogaj u ustima 15 minuta.

5. Sačekajte nekoliko sati. Ako se ne osećate loše i niste umrli, ta biljka je VEROVATNO jestiva. VEROVATNO!