Kako postati pisac, pitanje je koje mnogi postavljaju ali ne znaju odakle da krenu. Jednostavno, krenite od pisanja. Pišite, pišite i pišite. I evo šta još…

Dobro je što i kod nas postoje radionice na kojima se uči kako postati pisac. Na mreži možete naći niz i besplatnih radionica sa savetima za one koji se pripremaju da postanu pisci.

Malo je onih nadarenih koji sednu i napišu roman kao da im neko diktira. Pisanje je težak rad, često dosadan, naporan, iscrpljujući i zahtevan. Traži celog čoveka i posvećenost, neprekidan rad. Tomas Man je sedao za pisaći sto svakog dana i pisao, pisao, pisao a onda dorađivao, sređivao a nešto i bacao. Dakle, naterajte se da pišete svakodnevno ali znajte da to nije ni malo lako.

Kako postati pisac

Neki kažu da je važno znati zašto želite da postanete pisac.? Možda to uopšte nije važno ako čovek ima tu nasušnu, goruću potrebu da ono o čemu razmišlja predstavi svetu ili makar svojim prijateljima. Nekada je dovoljno i da ono što je u vama stavite na papir i pročitate glasno. Posle toga, pisanje bude lakše i lepše.

Veoma je važno puno čitati da bi se moglo pisati. Samo čitajte sve što vam dođe pod ruku, čitajte ono što vam se sviđa ali i ono što vam se ne sviđa. Čitanjem stičete nova znanja, zanimljive informacije, dobićete ideje o mogućim temama ili načinu na koji su obrađene, Ono što vam se dopadne biće posle deo vašeg pisanja.

Zapisujte svoje ideje, važne rečenice, razmišljanja bez obzira gde se nalazili. Pišite ih u blokčić koji uvek nosite ili na svom mobinom. Ako vam dođe inspiracija ili želja da napišete ono o čemu razmišljate a to ne uradite često se dešava da to kasnije ne možete da ponovite. Možete da pišete svake večeri dnevnik zapisujući sve ono što je obeležilo vaš dan. Ne samo da se tako vežbate u pisanju već to može biti upotrebljeno i u nekom ozbiljnijem štivu koje ćete napisati.

Dobra ideja je da pokrenete svoj blog ili da budete baš aktivni na mrežama. Priključite se grupama za diskusije, pisanje, naučite se da plasirate svoje ideje ali i da upijate tuđe. Komunikacija je dragoceni izvor informacija ali i inspiracija za pisanje. Naučićete se da primate kritike i da se popravljate.

Možete da koristite i raznovrsne softvere za pisanje. Pregledajte šta se sve nudi i da li vam to može pomoći da napišete ono što želite.

Šaljite svoje radove na konkurse i ne posustajte. Sigurno ste željni da čujete šta drugi misle o vašem pisanju ali nemojte svima davati da čitaju ono što ste napisali. Dobro je imati mentora, nekoga ko se razume i ko istinski želi da pomogne. Zato je važno priključiti se grupama za pisanje jer ćete biti u društvu istomišljenika.

Kada imate ideju o tome šta želite da pišete napravite koncept, odredite ličnosti, zaplet, šta želite da kažete svojim delom. Često je potrebno da prikupite niz podataka važnih za vašu priču. Morate imati znanje a niko ne zna baš sve. Nekada su potrebni dani i dani kako bi sakupili podatke čitajući ili razgovarajući sa stručnjacima.

Nemojte se obeshrabriti kada svoje delo odnesete izdavaču. Lakše je napisati nego objaviti knjigu. Naravno možete je objaviti sami je finansirajući a ima i onih koji se zadovolje da sami odštampaju stotinak primeraka pa ih poklanjaju prijateljima.

Sve u svemu, oni koji žele da budu pisci nastaviće da pišu i ništa ih neće obeshrabriti. Ne odustajte. Budite uporni i sledite svoje srce.

1 KOMENTAR

  1. Obavezno pišite tzv. jutarnje stranice ili tok misli. Pomaže da probudite kreativnost i reciklirate ono što vam opterećuje misli. To je način da kasnije, kad sednete da pišete, vaše misli ne budu opterećene onim što nema veze sa tekstom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime