Kako oterati komarce? Stiže lepo vreme i jedva ste čekali da budete napolju. Ali ti dosadni komarci nadiru sa svih strana. Ne samo da su dosadni već njihov ubod može biti i opasan. Zato poslušajmo stručnjake i uradimo sve što treba da bi ove napasti držali što dalje i uživali u lepoj večeri na terasi, kraj reke, u šumi.

Kako oterati komarce

Prvo se pobrinite za najbližu okolinu i sklonite sve ono što bi moglo da privuče komarce. Prospite vodu koja je natočena u razne kontejnere, kante, igračke, žardinjere jer to je idealno mesto za skupljanje komaraca. Komarci obožavaju da u kantama, olucima gde ima stajaće vode, otvorenim cisternama polažu jaja. A to nikako ne želite. Zato budite vredni i sve to zakamuflirajte ako ne želite da vodu prospete jer vam je potrebna.

Ventilatori su uvek dobrodošli u borbi protiv komaraca. Oni vrte vazduh i prave promaju pa će komarci pobeći glavom bez obzira.

Neki su ubeđeni da ima prirodnih sredstava za zaštitu od komaraca. Koriste ulje od nane, limunove trave, lavande, soje, eukaliptusa, idr. Pokušajte ali stručnjaci kažu da oni pomažu na kratko. I što je veoma važno, ova ulja kod osetljivih osoba mogu izazvati osip na koži. Budite obazrivi.

Ako želite da se zaista zaštitite kupite sprej protiv komaraca. Na tržištu ima raznih pa vodite računa šta kupujete, pogotovo ako ih koristite na deci. Proverite sastav spreja jer često imaju toksične hemikalije. Među njima je izuzetno toksičan DEET, dietil-metatoluamid i može izazvati ozbiljne probleme.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da ne koriste sredstva protiv insekata kod beba mlađih od dva meseca.

A ako vas je komarac ipak pecnuo možete pokušati da na mesto uboda stavite led što će pomoći da vas manje svrbi.

Možete i sami napraviti kremu protiv uboda za koju je potrebna jedna kašika sode bikarbone i malo vode, napravite od toga pastu koju ćete namazati na mesto ujeda.

Protiv svraba pomaže i ulje od lavande, kamilice, lovora, limunske trave, propolis kapi, aloja vera gel, jabukovo sirće, korica limuna.

Isprobajte da vidite šta vam najviše pomaže.

Uostalom uvek možete u apotekama da kupite odlične, prirodne kreme koje će pomoći da ne češete sumanuto mesto gde vas je komarac pecnuo jer tako možete da napravite ranicu što nikako nije dobro.