Proleće pa i leto jesu pravi trenuci za krečenje. Ali – Kako okrečiti stan? Zapravo, mnogo lakše nego što možete da pretpostavite. Ako ste gledali filmove, verovatno ste primetili da mnogi ljudi na tom bogatom zapadu sami kreče svoje stanove a ne zovu majstore. Vidite, tako je bilo i kod nas, pa su skoro sigurno vaše mame, tate, bake i deke nekada sami krečili kuće, stanove ili bar sobe. Nekako se ta navika izgubila na ovim prostorima pa sada radije plaćamo majstore. Mada realno nema potrebe.

Vrlo lako, možete i sami da okrečite stan i uštedite poprilično novca. Takođe, kada to radite porodično, posao može da se pretvori u pravu avanturu i zadovoljstvo u kome će svi učestvovati pošto nije teško a čak može da bude i zabavno. Sjajna stvar je da uopšte ni ne možete mnogo da pogrešite. Odnosno, sve greške ćete vrlo lako ispraviti.

U tekstu Kako okrečiti stan, objašnjavamo šta vam je sve potrebno od alata, kako da izaberete boje, koju zaštitu stvari preporučujemo i naravno kako se kreči. Biće malo priče i o farbanju vrata i prozora kao i radijatora.

Trebalo bi da znate da puno korisnih saveta možete da dobijete od prodavaca u farbarama, pa nemojte da se ustručavate da ih pitate i konsultujete se oko izbora materijala, alata, a posebno četki, valjaka ali i boja.

Kako okrečiti stan – Šta je sve potrebno od alata

Bilo bi dobro da pre nego što počnete da krečite nabavite sve što vam je potrebno, kako ne biste morali stalno da trčite do prodavnice i gubite vreme. Idealno bi bilo da sednete u kola i skoknete do neke od velikih specijalizovanih Uradi sam prodavnica gde su i cene niže. Od stvari koje su sasvim neophodne za krečenje su:

– Boja
– Toneri za boju (ako ne želite belu)
– Četke i valjci za krečenje
– Kadica za boju ili rešetka
– Kanta za mešanje i razređivanje boje
– Najlon za zaštitu stvari
– Bela traka za zaštitu
– Prljava odeća
– Merdevine
– Teleskopska šipka za valjak i farbanje plafona (nije neophodno ali olakšaće vam posao)
– Masa za gletovanje (ukoliko postoje neravnine) i fine šmirgle
– Špahtla

kako-okreciti-stan

Slobodno o svemu popričajte sa prodavcima u farbari. Oni svakodnevno prodaju alat i materijal za krečenje i sasvim sigurno imaju više iskustva od vas. Neka vam preporuče četke i boje. Ako niste sigurni u sebe, popričajte i o načinima i metodama krečenja koje preporučuju. Slobodno kažite da to radite prvi put i rado će vam pomoći.

Još jedan savet koji će vam majstori reći je da ne kupujete najjeftinije četke ili valjke. Oni će ispuštati dlake a ništa gore od skidanja dlaka sa tek ofarbanog zida. Dakle, uložite u malo kvalitetnije četke i valjke i isplatiće vam se višestruko pošto ćete brže raditi i manje se nervirati.

Kako okrečiti stan – Izbor boja za krečenje

Ukoliko farbate zidove u stanu, vrlo verovatno će vaš izbor biti poludisperzivne boje ili popularno – poludisperzije.

Njihov izbor je zaista veliki a cene uopšte nisu visoke, iako se naravno razlikuju od proizvođača do proizvođača. Nećete previše pogrešiti ni ako kupite jeftinije, ali obratite pažnju na gustinu, odnosno koliko je potrebno razrediti boju za oba sloja.

Dakle pre farbanja boju je potrebno razrediti vodom. Prvi sloj se razređuje sa 25 do 40 posto vode, dok drugi obično razređujete sa 15 do 25 posto. Na farbi piše i koliko je potrebno da prođe izneđu dva sloja. Naravno, sušenje zavisi od temperature i vlage vazduha u atmosferi. Svakako je potrebno da prvi sloj bude potpuno suv da biste mogli da počnete nanošenje drugog sloja.

Ukoliko ne želite bele zidove, poludisperziju ćete lako obojiti tonerima koji se takođe kupuju u farbarama. Pripremljenoj mešavini farbe i vode dodajte boju po uputstvu i ličnom ukusu.

Velike farbare mogu za vas i da naprave mešavinu na osnovu karte boja i to uvek preporučujemo.  Ne zaboravite da ćete jako teško ponoviti identičnu nijansu kod mešanja boje, pa kompletnu količinu napravite odmah na početku, ako ipak odlučite da to radite sami.

Pored poludisperzivnih boja postoje i mnoge druge za različite namene. Stolarija, vrata i prozori se obično farbaju masnim farbama, dok postoje i one za kupatila, fasade ili kuhinje. To su pre svega akrilne i lateks boje. Njihova primena i upotreba je sasvim različita pa o tome neki drugi put.

Ne zaboravite da se poludisperzije lako rastvaraju u vodi. To je dobra vest zato što ćete moći da alat, četke, valjak i sve drugo što ste koristili moći da operete običnom vodom. Čim završite sa radom odmah operite sve. Ukoliko se farba stvrdne moraćete da bacite četku i valjak.

Kako okrečiti stan – Kako odrediti količinu boje za krečenje

kako-okreciti-stan

Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da odredite što tačniju količinu boje potrebnu za krečenje.

Količina koja vam je potrebna se lako izračunava na osnovu površine prostorije ili stana. Samo pomnožite osnovnu površinu prostorije sa 3 i dobićete površinu svih zidova i plafona. Naravno tačan broj kvadratnih metara može se izračunati sasvi precizno množenjem svih dimenzija sobe sa visinom zidova, ali i metod množenja sa tri je dovoljno precizan. Tako dobijate površina koju krečite i upravo toliko boje vam je potrebno.

Evo i primera: stan od 50 kvadrata ima 150 kvadrata za krečenje, dok soba dimenzija 4×5 metara ima 60 kvadrata za krečenje.

Potrošnja boje je okvirno oko 150 ml na metar kvadratni, što znači da će vam za stan od oko 50 kvadrata trebati otprilike jedna kanta od 25 litara. Ovo je zaista gruba procena a potrošnja zavisi od mnogo faktora, od razređivanja, pa do toga koliko nanosite boje i koliko slojeva radite.

Ovde važi pravilo da tri puta merite i jednom sečete. Odnosno, posvetite se količini farbe koja vam je potrebna zato što tako nećete morati više puta da idete u nabavku. Takođe, više se isplati da kupite veće nego manje pakovanje. Sa druge strane, višak farbe koji će vam ostati i nije baš dobra ideja pošto boje imaju rok trajanja.

Kako okrečiti stan – Priprema i zaštita stvari u kući

Priprema je verovatno najteži i najdosadniji deo posla oko krečenja. Ono što govori u prilog uradi sam krečenja jeste činjenica da ćete ovaj deo svakako morati sami da uradite. Dok će majstorima ostati laki deo – krečenje. Mislimo na sređivanje, pomeranje nameštaja i rapsremanje. Pre krečenja probajte da što više stvari izbacite iz prostorije. Ako to ne možete da uradite, prebacite ih na sredinu prostorije. Onda ih prekrijte najlonom. Uz pomoć papirne samolepljive trake zaštitite utičnice i prekidače na zidu, drvene lajsne od parketa i stolariju kako njih ne biste ofarbali. Biće vam lakše da zaštitite sve nego da kasnije stružete farbu. Takođe, možete i izvaditi sve utičnice, što nije preveliki posao i trebaće vam samo jedan šrafciger i par minuta za svaki. Tako će sve izgledati još lepše okrečeno.

Na pod možete da poređate novite ili stavite najlon.

Prvo usisajte zidove a onda ih suvom krpom ili četkom dobro prebrišite. Možda vam to deluje nepotrebno, ali iznenadili biste se da znate koliko se samo prljavštine nalazi na zidovima.

Staru boju koja se ljušti sklonite  špahtlom. Sve nastale neravnine možete da išmirglate ili da popunite glet masom. Ona se obično kupuje u prahu i lako meša sa vodom. Postoje i već gotove smese u kanticama. Nanosi se špahtlom. Ne preterujte sa količinom, pošto ćete sav višak morati da išmirglate. Istom metodom popunite i sve rupe od eksera na zidu, koje ste prethodno izvadili. Sačekajte da se glet masa osuši pa tek onda počnite sa krečenjem.

Kako okrečiti stan – Kako se kreči

Kada ste dobili čistu, suvu i glatku površinu zidova možete da počnete sa krečenjem.

Boja se nanosi četkom, valjkom ili špricanjem. Treći ćemo zanemariti, iako mnogi smatraju da je to najlaši način. Za njega će vam trebati posebna mašina, pa se time ovog puta nećemo baviti.

Većina majstora koristi valjak i ređe četku. Stvar je u tome da ćete uz pomoć valjka brže prelaziti veće površine zidova. Evo tehnike:

Počnite da krečite od plafona, dok zidove farbajte odozgo na dole. Potezi bi trebalo da vam budu u obliku slova W. Tako ćete sprečiti javljanje tragova na površini. Neka vas ne uplaši činjenica da prvi sloj, pogotovo dok je mokar, uopšte neće izgledati sjajno. Verovatno će vam izgledati kao da se providi i da je sve šareno.

Tada će mnogi početnici početi da nanose veću količinu farbe misleći da će tako uraditi bolji posao. Ali ne radite to. Samo se potrudite da u najtanjem mogućem sloju pređete sve površine.

Prskanje ćete izbeći ako ne koristite previše brzo valjak.

Već kada se prvi sloj osuši sve će izgledati mnogo bolje, dok će posle drugog biti fantastično.

Obično se preporučuje da nanesete dva sloja boje, mada su ponegde potrebna tri, ukoliko dva nisu dovoljna ili ste previše razredili farbu.

Savet: za skidanje viška boje sa valjka pre svakog nanošenja na zid koristite rešetku. Ovako izgleda:

kako-okreciti-stan

Kako okrečiti stan – Farbanje radijatora

Kada već krečite stan bio bi red da ofarbate i radijatore. Iako mislite da je to teško,  zapravo je čak i lakše od krečenja. Sve što vam treba je posebna farba za radijatore. I dobra četka. Postoje četke baš napravljene za farbanje radijatora i one imaju poseban oblik koji vam omogućava da priđete svim rebrima sa svih strana. Farbe za radijatore su zasnovane na ulju pa će vam trebati i uljani razređivač za pranje četke.

Naravno pre farbanja zaštite pod i sve okolne predmete. Farbanje je vrlo jednostavno. Uzmete kanticu, umačete četku i razmazujete boju u što tanjem premazu. Sve uradite u dva sloja i gotovi ste. Masnim bojama treba više vremena da se osuše i duže će smrdeti.

Zato se potrudite da prostorija bude dobro provetrena.

Kako okrečiti stan – Farbanje stolarije: vrata i prozora

kako-okreciti-stan

Farbanje stolarije, vrata i prozora je posle krečenja najlakši način da stanu udahnete novi život. Odnosno, ukoliko krečite obavezno ofarbajte i stolariju. Farbanje vrata ćete najlakše uraditi malim valjcima i bojom za stolariju, takozvanim emajlom. Naravno, postoje i modernija rešenja ali o tome popričajte sa prodavcima  u farbari. Prozore ćete najlakše i najbrže ofarbati občnim četkama. Ne zaboravite da na kraju alat i četke operete uljanim razređivačem.

I to vam je to majstori. Srećan rad! I ušteda gomile para…

Još praktičnih saveta otkrijte u našoj rubrici Kako da.