Kako okititi jelku? Ako mislite da samo nabacate sve što imate u kući na jelku, pa, može i tako. Ali ako se malo potrudite i primenite nekoliko jednostavnih pravila, vaša novogodišnja jelka će izgledati kao iz časopisa za uređenje enterijera.

Kako okititi jelku – Mesto

kako-okititi-jelku

Bez obzira da li živite u malom stanu ili kućerini od 600 kvadrata, prvo morate da odaberete mesto gde ćete smestiti novogodišnju jelku. Nekoliko stvari je ključno kod izbora lokacije za jelku. Ona mora da bude blizu utičnice za struju, pošto definitivno za praznike, Novu godinu i Božić, ne želite da razvlačite produžne kablove po sobi.

Ukoliko je u pitanju prava jelka (sa ili bez busena) odaberite što hladnije mesto za drvo. Tako ćete sprečiti opadanje iglica i duže je održati u životu. Dakle, izbegavajte peći i radijatore u blizini jelke.

Na ovom linku saznajte da li su plastične jelke zaista bolje za prirodu.

Kako okititi jelku – Veličina

kako-okititi-jelku

Dobro izmerite koliko imate mesta za jelku. Izmerite prečnik drveta kako bi se uklopio u prostoriju. Biće loše i ako preterate sa veličinom, baš i ako odaberete previše malo drvo za veliku prostoriju u kojoj se nalazi.

Kako okititi jelku – Rastresite drvo

Rastresite drvo i namestite grane. Ovo se posebno odnosi na veštačke, plastične jelke kojima je potrebno da ih povratite u život pošto su godinu dana bile složene. Postavite grane tako da njihov položaj deluje što prirodnije. A onda i plastične iglice na svakoj grani dobro protresite i raščerupajte kako bi delovale autentično.

Kako okititi jelku – Lampice za jelku

Sada je vreme za dekoraciju i ukrašavanje jelke. Prvo počnite od lampica. Lampice za jelku poređajte odozgore, odnosno sa vrha drveta. Idealno bi bilo da ih postavite u krug oslonjene na najveće grane. Ostavite dovoljno prostora, otprilike oko 10-15 cm, između svakog nivoa lampica. A koliko lampica vam treba? Pravilo je da na svaki metar drveta ide najmanje 170 sijalica. To je minimum i mnogi stručnjaci za ukrašavanje se slažu da ovde važi pravilo – što više to bolje.

Bilo bi bolje da kupite kvalitetnije sijalice iz dva razloga – one jeftine su sklone kvarenju i nećete rizikovati požar ili strujni šok. Uvek prvo isprobajte lampice za jelku pre nego što ih postavite.

Postoje različite vrste lampica za jelku a sve su modernije i jeftinije one sa LED diodama. Često možete da kupite i komplete koji rade na baterije pa nećete morati da priključujete adapter u struju već samo obezbedite baterije, idealno one na punjenje. Neki modeli čak mogu i da se podese da se same uključuju i isključuju u određenom delu dana, recimo tokom večeri.

Ipak, ukoliko imate prvo prirodno drvo, možda je dobra ideja i da kupite tradicionalne lampice. Ne samo što će vas podsetiti na detinjstvo, već će one i blago grejati iglice i grane drveta koje će tako ispuštati miris po celoj kući. A šta više asocira na zimu i praznično vreme od mirisa borove šume i pogleda na okićenu jelku?

Kako okititi jelku – Odaberite boje

kako-okititi-jelku

Iako ćete verovatno biti u dilemi da na jelku stavite ukrase koje ste nasledili od bake, to možda i nije dobra ideja. Zapravo, trebalo bi da odaberete temu ukrašavanja ili bar dominantnu boju. Tradicionalna božićna šema za ukrašavanje jelke podrazumeva crvenu, zelenu i zlatnu boju. Žuta i bela su svetla na lampicama.

Ukoliko želite izgled zimske idile odaberite ukrase koji su srebrne i plave boje. Minimalistički izgled ćete dobiti ako odaberete samo bele ukrase.

Ipak, najvažnije je da ne preterate u šarenišu.

Kako okititi jelku – Girlande i trake

Postoje različite vrste girlandi i traka. I kod njih ukrašavanje počnite od vrha jelke i postavljajte ih u krug. Za svakih pola metra drveta trebaće vam dve girlande. Njih postavite PRE ukrasa.

Kako okititi jelku – Ukrasi

kako-okititi-jelku

Prvo postavite jeftine ukrase istih boja i njih smestite dublje ka stablu drveta. One skuplje i atraktivnije ostavite za kraj. Velike ukrase postavite pri dno drveta i bliže stablu. One manje ukrase postavite više i pri kraju grana.

Ne bi trebalo da kupujete pojedinačne ukrase, odnosno bilo bi dobro da od svake vrste imate bar tri komada. Skuplje, staklene ukrase postavite više kako bi bili van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Kako okititi jelku – Ukrašavanje postolja

Na kraju, ne zaboravite da ukrasite postolje jelke ili saksiju u kojoj se nalazi busen. Možete da iskoristite papir za pakovanje poklona, ukrasne trake ili bilo šta neutralno što izgleda lepše od plastičnog stakla ili crne saksije.

Kako okititi jelku – Zvezda

Na samom kraju, na vrh ječke postavite zvezdu ili vaš omiljen ukras. Time ćete označiti i da ste završili taj veliki i odgovoran posao. A onda je vreme za poklone, filmove i serije!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019
Najbolja putovanja za Novu godinu 2019
Jeftini pokloni za Novu godinu 2019
Najbolji pokloni za Novu godinu 2019
Haljine za Novu godinu 2019
Novogodišnje zimske 2019 rasprodaje
Novogodišnji pokloni za decu (2019)
Sve o kupovini novogodišnje jelke
Nova godina bez poklona je možda dobra ideja?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime