Kako i koliko čistiti kuću u ovo vreme epidemije, pitaju se mnogi. Pojedini e vredne domaćice i domaćini danima peru prozore, podove, kuhinjske elemente, sobe, kupatila pa opet sve u krug. Neki to rade pretežno iz higijenskih razloga a neki ne bi li odagnali stres. Da li je potrebno ribati češće nego inače i kojim sredstvima evo korisnih uputstava.

Ukoliko u kući živi više osoba čišćenje i dezinfekciju bi trebalo raditi češće. Za čišćenje se uporebljavaju uobičajena sredstva koja imate u kući a za dezinfekciju ona koja je proporučila SZO.

Svakodnevno dezinfikujte stolove, sudopere, kvake, daljinske upravljače, telefone, kompjutere, toalete sve ono što se najčešće dodiruje. Radite to alkoholom, asepsolom, razblaženim domestosom ili neki od sredstava koja možete pročitati u nastavku teksta.

Sredstva

Sredstva na bazi hlora koncentracije 0,5% aktivnog hlora koja se već koriste u domaćinstvu su preporučljiva i u vreme korone. Onda alkohol sa najmanje 70%, kao i natrijum hipohlorit 0,05% do 0,5%, etanol 70%, glutaraldehid 2%, izopropranol 50%, povidon jod 10% (1%joda), benzalkonijum hlorid 0,0%, natrijum hlorid 0,23% i formaldehid 0,7%, preporučila je Svetska zdravstvena organizacija. Budite obazrivi u korišćenju ovih sredstava i vodite računa o rastvoru, držite dalje od dece. Posle čišćenja provetrite prostorriju.

Detaljno sređivanje kuhinje, usisavanje prašine po celoj kući kao i sa knjiga, čišćenje ormana je svakako korisno ali bez preterivanja. Ali ako vas to čini srećnim i smiruje stres zašto da ne.

Čišćenje mobilnih, veša

Za čišćenje mobilnih i kompjutera koristite alkohol mikrofiber krpice. A pre nego što počnete da koristite neka sredstva isključite telefon. Možete ga čistiti krpicom ili vatom natopljenom vodom sa sapunom ali ga naravno nemojte natapati vodom nego samo ovlaš prebrišite. Proizvođači mobilnih upozoravaju da ne treba koristiti previše agresivne hemikalije jer se može oštetiti osetljivot ekrana na dodir. Kada završite prebrišite telefon salvetom, ubrusom ili čistom krpom.

Ostavite nakon čišćenja telefon nekoliko minuta isključen da se potpuno osuši ako je ipak i pored svih predostrožnosti ostala neka kapljica.

Obavezno perite ruke.

Posteljinu perite na 90% a ako ne može dodajte recimo izbeljivač ili natrijum hipoklorit.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime