Kako naučiti da voziš skejt? Razmišljali ste da kupite skateboard i da naučite da vozite. Bilo bi to dobro i za vas i za vašeg psa, vijorili bi kroz park a pas bi trčao za vama. A obično je suprotno.

Dakle, odlučili ste, kupićete skate ali odakle početi, pitate se.

Glavno da ste odlučili, onda sledi kupovina opreme. Tu nikako ne treba štedeti. Važno je da je kvalitetna i da imate opremu koja će vas zaštiti.

Kupićete prvo dasku, posavetujte se sa prodavcem u specijalizovanoj radnji i on će vam preporučiti najbolju za vas.

Morate imati kacigu, najbolje je kupiti onu sa ulošcima koja ne može da se pomera kada pomerate glavu. Kaciga se kopča ispod brade. Kako ćete znati da li vam je dobra? Ako između kacige i brade možete da stavite dva prsta znači da kaciga nije dooljno čvrsto pričvršćena. Kaciga ne sme ni da vam padne kada se nagnete napred i protresete glavu.

Tu su i štitnici za kolena i laktove. Možda će neko reći da vam ne trebaju ali makar ih nosite dok učite da vozite skate, što je sigurno, sigurno je. Kada padnete štitnici će sprečiti povrede što je veoma važno. Uostalom, nosite ih uvek, to je neophodno i bezbedno. Bar u početku odnosno dok učite.

Vodite računa da vam patike koje nosite kada vozite skate budu udobne, čvrste i da se ne klizaju.

Obezbedili ste opremu, sada je vreme da počnete sa učenjem. Nađite ravnu površinu gde nema automobila niti puno ljudi.

Kako naučiti da voziš skejt?

Isprobajte šta vam je zgodnije, da li da leva bude na dasci a desnom da je gurate ili obrnuto. Obično se ljudi dominantnom nogom odguruju a drugu drže na dasci, ali nema pravila. Probajte da bez razmišljanja stanete na skejt i verovatno je to položaj koji vam najviše odgovara.

Namestite nogu na dasku malo nagnutu napred a drugom nogom gurnite napred svoj skate. Ići ćete brže ako više puta uzastopce gurate dasku. A onda i drugu nogu stavite na dasku koja će da klizi.

Kada želite da se okrenete nagnite se u smeru gde želite da idete pritiskajući pete ili prste, svejedno. Vodite računa o ravnoteži i kako okrećete telo na željenu stranu kako se ne bi desilo da skate ode na jednu a vi na drugu stranu. Vežbajte i nemojte odustajati ako vam ne ide najbolje.

Ako želite da se zaustavite morate da skinete zadnju nogu sa daske i da dotaknete zemlju kočeći. Stopalom pritiskajte zemlju dok se daska na zaustavi. Vodite računa da ravnomerno rasporedite težinu, ako je veća na zadnjem stopalu vi ćete se zautaviti ali će daska nastaviti da se pomera. I pašćete.

Samo polako i vežbajte, uživajte dok vozite.