Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju? Dosta lako u normalnim uslovima. Ali i bez alkohola, koga nema u prodavnici, zbog epidemije korona virusa, takođe možete da napravite dobro sredstvo za dezinfekciju protiv virusa.

I to od hemikalije koju skoro sigurno imate u kući. I ne, ne mislimo na rakiju, pošto sredstvo na bazi alkohola mora da bude bar 70 posto. A to rakije čak i čiste obično nisu.

Za vrlo efikasno sredstvo protiv korona virusa i naravno drugih virusa i bakterija možete da iskoristite varikinu.

Ili ako je nemate poslužiće i domestos, koji ima sličan sastav.

Kako napraviti sredstvo za dezinfekciju

Varikinu je potrebno da razblažite i dobićete odlično i efikasno sredstvo za brisanje površina na kojima bi mogao da se nalazi virus.

Potrebno vam je 2 litra vode i svega 3 kašike varikine ili domestosa. To je preporuka američkog Centra za kontrolu bolesti za proizvodnju sredstva za dezinfekciju u kućnim uslovima. Samo pomešajte sve zajedno i gotovo.

Sredstvom koje ste napravili prebrišite sve površine poput kvaka, dugmića na liftovima, đonova patika… možete i da ga poprskate sprejom i ostavite da se osuši što je još efikasnije za uništavanje virusa.

Trebalo bi da znate da ovo sredstvo NE SMETE DA NANOSITE NA KOŽU! Takođe varikina može da ošteti tkaninu, porcelan ili drvo pa obratite pažnju šta mažete.

Istim rastvorom možete da prebrišete i dečije igračke. Idealno bi bilo da ih potopite na 30 minuta i onda dobro isperete.

Sredstvo za dezinfekciju od varikine može da ošteti staklo na mobilnim telefonu i ne preporučuje se da ga koristite. Ali, možete da ga stavite na vatu i obrišete plastični kejs recimo, što nije beznačajno pošto se virusi na plastici dugo zadržavaju.

Što se tiče ruku, dovoljno je da baš dobro operete ruke sapunom i vodom.

Da li rakija ubija korona virus?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime