Ako volite da kuvate, verovatno se se ponekad pitali – Kako naoštriti nož. Vrlo lako, čak i kada nemate adekvatan alat za oštrenje noževa.

Ali pre nego što vam pokažemo kako se to radi, trebalo bi da znate par ključnih stvari.

Kako naoštriti nož – Zašto je to važno?

kako-naostriti-noz

 

Zato što su tupi noževi zapravo opasniji. Iako deluje nelogično, profesionalni kuvari kažu da su tupi noževi mnogo veći rizik od onih oštrih poput skalpela. Stvar je u tome da će vam za sečenje stvari tupim nožem trebati veća sila. A veća sila direktno znači i da povećavate šansu da nož sklizne sa hrane na vaš prst.

Takođe, tup nož će komadati hranu, što je i ružno i loše za kuvanje.

Kako ćete znati da li je nož oštar? Uzmite list papira iz novina. Držite ga jednom rukom a drugom probajte da isečete stranu papira koja je u vazduhu. Ako uspete, nož je oštar. Ako ne, treba mu oštrenje.

Postoji više načina na naoštrite nož i za sve vam je potrebna pomoć određenih alatki. Neke su napravljene baš i za oštrenje noževa. Ali i ako ih nemate uz malo veštine uspećete da naoštrite vaša sečiva.

Kako naoštriti nož – Oštrači noževa

kako-naostriti-noz

photo: ikea

Ove spravice su vrlo jeftine i često dosta efikasne. Sve što treba da uradite jeste da ubacite nož u otvor i pomerate ga napred nazad.

Kako naoštriti nož – Metalna šipka

Metalna šipka za oštrenje noža je tradicionalna alatka kuvara. Nju ćete moći da iskoristite kada nožu treba samo malo doterivanja, dok za baš tupe noževe i nije dobro rešenje. Držite je levom rukom i prislonite na sto. Oštricu noža prislonite pod uglom od 15 stepeni i pomerajte je na dole, od drške prema vrhu noža. Postupak ponavljajte sa obe strane sečiva dok nož ne bude oštar. Gore imate primer i kako to radi Gordon Ramsay koji ističe da je ključno da sačuvate prste.

Kako naoštriti nož – Oštrenje kamenom

Mnogi kuvari tvrde kako je najbolji način da naoštrite nož uz pomoć kamena. On ima dve strane, jednu grublju i jednu finiju.

Idealan ugao držanja noža u odnosu na kamen je 22 stepena. Iako mnogi misle da bi kamen trebalo pokvasiti nema potrebe za tim i bolje rezultate ćete postići suvim. Prvo naoštrite jednu stranu noža na gruboj ivici, pa onda drugu stranu noža. Onda ponovite postupak sa finom stranom kamena.

Važno je da prelazite po kamenu celom ivicom oštrice. Nije važno u kom pravcu pomerate nož po kamenu, ali jeste važno da to uvek radite u istom pravcu tokom procesa oštrenja.

Kako naoštriti nož – Oštrenje na tanjir ili šolju

Ukoliko nemate ništa od navedenog alata noževe možete naoštriti uz pomoć šolje ili tanjira. Idealno je da koristite porcelanski tanjir ili šolju, ali i keramičke će poslužiti. Okrenite tanjir naopako i videćete postolje koje nema glazuru. To je keramika koja je tvrđa od metala i moćićete da je iskoristite za oštrenje. Prevlačite oštricu celom dužinom i vrlo brzo ćete dobiti oštar nož.

Kako naoštriti nož – U prirodi

Ukoliko se nađete u prirodi i treba vam zaista oštar nož, recimo da oderete životinju koju ste upravo ulovili golim rukama nije problem. Ako nemate baš ništa od navedenog pri ruci, probajte da pronađete – kamen. Što tvrđi i što ravniji to bolje. Postupak je isti i svodi se na prevlačenje oštrice po kamenu. Ne morate da koristite previše sile, samo budite uporni i pažljivi. Verovatno će sve ići malo brže ako pokvasite kamen. Ovako možete da naoštrite lovačke noževe, peroreze i sve druge modele pa čak i sekire i mačete.

Kako naoštriti nož – Oštrenje žileta

Možda niste znali ali čak i žilet možete da naoštrite. Čak i ona za jednokranu upotrebu. Samo ga prevlačite suprotno od pravca brijanja po farmerkama ili drugom grubom platnu. I to je to…