Imajući u vidu da su u Srbiji tropske temperature, ali i da veoma često dolazi do čestih promena vremenskih prilika i temperaturnih razlika, svima klima uređaji dođu kao spas od vrućina. Da preživite visoke temperature, uz pravilnu upotrebu ovih uređaja, dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da ih na ispravan način upotrebljavate.

Pre svega, maksimalna temperaturna razlika između temerature napolju i u klimatizovanoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 Celzijusovih  stepeni (°C). Temperatura u prostoriji je relativna i inidivudalna stvar, ali optimalna temperatura leti je od 20 do 24 °C što je dobro za organizam, a zimi od 19 do 23 °C.

„Mnoge građane brine i često ulaženje u klimatizovani prostor i izlazak na vrućinu, kao i obrnuto, te se savetuje smanjivanje temperaturne razlike i izjednačavanje temperature ukoliko je boravak u klimatizovanoj prostoriji bio duži. Međutim, preporučljivo je da se to radi postepeno, ne odjednom. Kada uđete u prostoriju, ne uključujte klimu na maksimum, već postepeno podižite temperaturnu razliku. Vodite računa o tome da u prostoriji u kojoj boravite treba ubaciti i svež vazduh, tako da možete otvoriti prozor i kada klima radi“, kaže Ivan Jevđić, trener za klima uređaje i belu tehniku kompanije Samsung.

U vreme savremenih tehnologija, mnogi proizvođači svojim korisnicima nude rešenja koje doprinose zaštiti zdravlja, pročišćavaju vazduh ili maksimalno štede energiju. Najnovije Samsung klime u sebi imaju ugrađene HD filtere koje eliminišu nečistoću iz vazduha, neutrališu OH radikale i prečišćavaju alergene. Spas od štetnih zagađivača iz vazduha je S-plazma jonizator koji uklanja štetne zagađivače iz vazduha kao što su prašina, bakterije, čak virus H1N1.

Da bi klima uređaji dobro radili, potrebno ih je pravilno koristiti, poštovanjem propisa proizvođača i redovnim servisiranjem. Klimu treba postaviti tako da vazduh indirektno dolazi do ljudi, nikako ne usmeravati mlaznice da direktno duvaju na ljude, životinje i biljke. Takođe, zbog prašine, bakterija ili štetnih čestica, klima uređaje treba čistiti i kontrolisati pred svaku sezonu, dva puta godišnje, ukoliko se klima koristi i za grejanje i za hlađenje, s tim što ukoliko u prostoriji ima duvanskog dima, masnoće, klima mora češće da se servisira.

„Kako bi filteri bili čisti, trebalo bi ih prati jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, pogotovo ako se klima često koristi. Filteri se peru mlakom vodom, bez bilo kakvih sredstava. Mrežaste filtere možete sami očistiti, ali bi dva puta godišnje ovlašćeno lice trebalo da servisira klimu“, dodaje Jevđić.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime