Vreme je godišnjih odmora, plaža, sunca, koktela i preplanulog tena. Nažalost i izgorele kože i opekotina od sunca. Zbog previše sunčanjaa doktori već godinama upozoravaju da dramatično povećava rizike od raka kože.

Pa, da li možete da se sunčate i pocrnite ali bezbedno?

Postoji nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate:

– Dokazana je očigledna veza između izlaganja suncu i raka kože
– Ne možete da pocrnite bez izlaganja UVA i UVB zracima (dakle bez sunčanja)
– Crna koža vas štiti od jakog sunca. Recimo kao krema sa oznakom SPD 4.

Dakle kako je moguće da pocrnite i smanjite rizike? Moguće je ali će vam trebati vremena. Uvek, baš uvek izbegavajte izlaganje sunčevim zracima preko leto od 11 do 4 posle podne. Koristite kreme za sunčanje kada god ste na suncu.

I najvažnije od svega – po svaku cenu morate da izbegnete da izgorite ili čak pocrvenite. Tajna je u umerenosti i postepenom izlaganju suncu koje je izuzetno važno za prilagođavanje kože.  Samo tako nećemo izgoreti a formiraće se preplanula boja koja će kožu štititi od dubokog prodiranja UVA zračenja.

Takođe tebalo bi da znate i da je velika zabluda da se odlascima u solarijum koža priprema za sunčanje. Na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim imate više priče o tome. U solarijumima se koristi UVA zračenje koje u kožu prodire duboko stvarajući oštećenje genetske strukture kože a ne stvarajući zaštitu od UVB zračenja. Svako izlaganje ovom zračenju se tokom života sabira i sa godinama dovodi do stvaranja različitih karcinoma kože, oštećenja elastina i prevremenog starenja. Štetnost solarijuma je tolika da je u većini zemalja evropske unije zabranjeno korišćenje solarijuma za osobe mladje od 18 godina bez saglasnosti roditelja.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime