Jesen je stigla, a i jesenje kolekcije u prodavnicama. Ukoliko ste kupili nov džemper, evo saveta kako da se ne ućeba.

Džemperi se uglavnom prvo ishabaju na ramenu na kojem nosite tašnu, na bokovima gde takođe torba dodiruje džemper, ali i na laktovima i ispod pazuha.

Da biste to sprečili, stavite džemper u kesu koja može dobro da se zatvori i ostavite ga u zamrzivaču tokom noći, ako znate da ćete ga sutradan obući.

Ovo naročito važi za džempere od kašmira i angore, koji su osetljiviji. Zato je bolje da za svakodnevne prilike kupujete džempere koji su izrađeni od mešavine vune i pamuka, ili vune i sintetike.

Laktove na džemperu možete da zaštite "zakrpama" od kože ili nekog drugog materijala, izbor je veliki.

I nikako nemojte ove komade odeće prati u mašini, pokazalo se da nije dobro čak ni na programu za vunu. Najbolje je da džemper operete na ruke, poželjno u hladnoj vodi, deterdžentom za ručno pranje veša ili onim koji je namenjen pranju vunene garderobe, a u poslednju vodu stavite nekoliko kapi omekšivača.

Džemper se ne cedi, već se suši raširen preko peškira i na žici, ne mnogo blizu direktnog izvora toplote.

U ormanu ih držite složene, jer na vešalicama mogu da se istegnu, naročito u predelu ramena. Ako baš moraju da vise, onda neka to bude na širim tapaciranim ofingerima, presvučenim nekim nežnim materijalom.

Obavezno držite u ormanu neko sredstvo protiv moljaca.

Ukoliko već imate džemper koji se ućebao, pokušajte da ga "ošišate" specijalnom spravicom koja se kupuje u prodavnicama sa pozamanterijom. Grudvice pokušajte da uklonite i nežnom papirnom šmirglom, ali to nije dobro rešenje za džempere od kašmira.

Inače, ove sezone se nose malo širi džemperi, duži, kao da su broj veći od onog koji vam zapravo pristaje. Nose se i kardigani, u bojama koje podsećaju na prirodu. Što se dezena tiče, cvetovi su dosta zastupljeni, ali i dalje, kao prošle sezone, džemperi sa likovima životinja, ili sa dodatim ušima, detaljima od krzna…  photo: drew herron

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime