Prvog oktobra 1949. godine, Mao Zedong je u ime cele Kine prigrlio komunizam kao društveno i državno uređenje. Šezdeset godina kasnije, odnosno danas, predsednik Kine Hu Jintao je, u sivom odelu "Mao" stila posmatrao ogromnu disciplinovanu vojnu paradu na Tiananmen trgu, koja je pokazala svetu da komunizam (još) nije propao. E sad, to što ovo više nije "onaj" komunizam od pre šezdeset godina, i što je čak i Empire State Building u Njujorku svetleo crvenim i žutim svetlom u čast godišnjice kineske revolucije, manje je bitno. Da ne cepidlačimo, bolje vi pogledajte spektakularne slike pripreme i same parade sa Tiananmen trga.

9 KOMENTARI

 1. Zašto? Zato što je kod njih još uvek ostao komunizam?
  Znači i vaši roditelji su debili jer su bili u komunističkoj državi.
  Možda su i pioniri debili jer su to bili zbog komunizma… da niste to i vas dve bile?
  Ma da… DEBILI!

 2. …S komunizam je bolest…mozda je tebi bio dobar jer si dobio stan ili kucu na moru…u moji familiji NIKADA niko nije bio clan KOMUNISTICKE PARTIJE…jer ta “POKVARENA,NAMETNUTA,PROSIRENA …” bolest nam nije bila potrebna …naravno moja familija je uspela ,ali svojim NAPORNIM radom ,ne preko KOMUNISTICKIH KOSMISIJA…bila sam Titov pionir…jer se MORALO!!!S MORALOOOOOOOOOOOO!!!!!!…ko je posle tolikih godina “VIDEO NEKO DOBRO OD KOMUNIZMA”? …nasa …ana braca Rusi?koji su nam pevali za vreme bombardovanja,a od pomoci NISTA!!!ili Kinezi koji zive kao pacovi…molim vas…SMRT KOMUNIZMU i sloboda za svaki norod…

 3. Mila, reci da Kinezi zive kao pacovi je u najmanju ruku neumesno i posledica je velike neobavestenosti i nepoznavanja tematike.

 4. ….oooo itekako je …gora je od H1N1…i jos nesto…vecina njih ili ar nekih 70% zive kao PACOVI…ako si veoma obavesten/a ili upoznat/a hajde mi reci koliko njih u realnom zivotu zive na 1m2…i jos nesto nemoj uporedjivati FILOMVE iz BOGATIG i SIROMASNIH cetvrti!!!…nisam genije ,ali u svakoj knjizi koju sam procitala o ekologiji,zivotu,REALNOM ZIVOTU….o Kinezima nista DOBRO…i mozda je “NEUMESNO” ali VEOMAAAAAAA REALNOOO…ko se jos vencava da bi dobio NASE drzavljanstvo?!!…hajde da budemo iskreni…znam 5.slucaja akoliko ima jos?…i jos nesto zasto SVI zele da pobegnu iz NASE OTADZBINE,a Kinez zeli da zivi?

 5. U Kini nije idealno. Ali gde jeste?

  A koliko ih ima po m2? Kakve veze komunizam ima sa tim? Nisu ih valjda komunisti, niti bilo kakva vlast terali da se razmnozavaju? Ako aludiras na to da je prenaseljenost pokazatelj nerazvijenosti, oni u poslednjih 100 godina najmanje imaju tendenciju enormnog rasta populacije. Osamdesetih je uveden zakon da porodica ne moze imati vise od jednog deteta.

  Takodje, ko su autori knjiga koje si citala?

  To sto je jedna zemlja komunisticka, ne znaci da zeli da pokori ceo svet i da zapocne treci svetski rat nuklearnim bombama.

  Mnogo je razloga zbog kojih Kina ne moze da se komunistickom zemljom. Kina predstavlja derivat kapitalizma i komunizma, gde je komunizam prepodznatljiv samo u uredjenju vlasti. Medjutim, trziste ima kapitalisticki nacin poslovanja i preko 70% preduzeca, kompanija, NIJE u drzavnom vlasnistvu.

  Takodje, Kina je zemlja sa najvecim deviznim rezervama u svetu, a Amerika, simbol “bezgresnog i savrsenog” kapitalizma je najvise zaduzena upravo kod Kine. Otkupili su i vecinski deo Hamera od GM-a. Tako da, dok se mi ovde prepiremo da li oni zive kao pacovi, a ja sam misljenja da ne zive, oni lagano preuzimaju svet.

  Uostalom, sta je to “nista dobro” sto si procitala?

  Kina ima ogroman privredni bum, ali ima i 20% SVETSKE populacije. Taj narod treba zaposliti. Nije normalno ocekivati da stopa nezaposlenosti kod njih bude 1%, a da svi imaju plate 1000 evra.

  Mi mucimo muku da uposlimo ~7 miliona ljudi…

  Komuzam kao oblik drustvenog uredjenja JESTE los, to niko ne spori. Medjutim, u teoriji, to je jedan od najsavrsenijih sistema drzavnog uredjenja, koji je neodrziv u praksi.

Comments are closed.