Novca nikad dovoljno. Možda bi se i potrudili da nekako uštedite ali ne znate kako. Evo korisnih saveta.

 
Spisak
 
Napravite spisak prihoda i rashoda. Videćete koliko novca trošite zato što ne planirate. Kupujete kampanjski, kad vam se nešto dopadne a često vam i ne treba. Sve u svemu, ovaj spisak će pomoći da tačno znate koliko imate i koliko možete da potrošite. Tako ćete naučiti da živite bez dugova.
 
Račun
 
Morate uvek da znate koliko imate na svom računu. Zato je neophodno da na kraju svakog dana napravite bilans troškova, da svedete račune i vidite koliko vam je još novca ostalo. Takođe, znaćete tačno svakog dana na šta ste potrošili novac.
 
Obaveze
 
Ljudi obično sve račune plate odjednom. Tada imaju manji manevarski prostor za trošenje. Zato rasporedite račune, gledajući kada je rok za plaćanje. Obavezno plaćajte tako da uštedite pet ili deset posto jer izmirujete račune na vreme. Ne prekoračujte rokove i ne plaćajte, zbog nemarnosti, kamate. Ni jedan iznos nije mali, novac ste zaradili teško radeći ne treba ga olako rasipati.
 
Trošenje
 
Živimo u potrošačkom društvu i navikli smo da troškama. Ali se troškovi uvek mogu smanjiti. Pokušajte da uštedite recimo, na izlascima, ne morate svaki dan da pijuckate sa prijateljima, zašto ići na skupe izlete kada možete lepo da se provedete pešačeći po prirodi. Na posao ne idite kolima, to je veliki izdatak, pokušajte da odete biciklom. Tako ćete uštedeti i poboljšati svoje zdravlje.
 
Kupovina
 
Volite da kupujete ali zar vam je baš neophodno da imate tri košuljice istog kroja ali u drugim bojama. Morate li da kupite najskuplji sapun, ima tako dobrih manje poznatih firmi. Razmislite šta vam je zaista neophodno, umerite se i uštedite. Kada pametno trošite nećete imati glavobolje zbog novca. 
 
Kasica
 
Ovo će vam izgledati smešno, setićete se kasica prasica iz detinjstva. Ali je to dobar način da se naučite štednji. Steknite naviku da svakodnevno stavljate novac u svoju kasicu i videćete kada se napuni kako je lepo znati da ste se naučili nečemu korisnom. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime