Sofija je jedan od najstarijih gradova Evrope – osnovana je pre čak 7000 godina, što može da zahvali izuzetnom geografskom položaju – nalazi se na putu koji vodi u Malu Aziju, te nije čudno što su centru Sofije pronađeni praistorijski ostaci. Tokom duge i burne istorije glavni grad Bugarske je promenio dosta i imena i vladara – Sofija se zvala Serdica – Sredec (pominje se 29. godine pre nove ere, po lokalnom keltskom plemenu Serdi) i Triaditsa (prema grčkim srednjovekovnim izvorima), a današnje ime (koje na starogrčkom znači mudrost) je dobila u 14. veku prema crkvi Sveta Sofija. Nakon 14. veka u upotrebi su bila dva imena – i Serdica i Sofija, a nakon oslobođenja od Turaka 1878, ruska administracija je prihvatila ime Sofija, bez obzira na brojna negodovanja bugarskog naroda. Danas glavni grad istočnog suseda ima 1.2 miliona stanovnika.

Kako otići i gde se smestiti

Za razliku od Bukurešta, za Sofiju idu dve autobuske linije dnevno, a cena povratne karte je 3620 dinara. Najjeftiniji hostel smo pronašli na dva mesta za 6,99 eura po osobi – Nightingale Hostel i Mostel Hostel. Preporučujemo drugi zbog neizmernog veselja koje nam je doneo svojim imenom.

Šta kada stignete

Sofija ima razvijen gradski transport, koji se sastoji od autobusa, trolejbusa i tramvaja. Karta za jednu vožnju je oko pola eura, tako da se možete vozikati po celom gradu za istu cenu kao i u Beogradu. Inače, jedan od razloga što je Sofija tako rano postala naseobina je i prisustvo čak sedam mineralnih izvora na teritoriji grada – jedan od njih je još uvek dostupan i nalazi se u centru grada, u blizini džamije. U administrativnom centru grada, ulice su pokrivene specifičnom žutom kaldrmom. Ovo datira sa početka 20. veka i zapravo je bio poklon bugarskog cara Ferdinanda zbog njegovog venčanja sa princezom iz Austro-Ugarske.

Crkve

Kako je koji vladar dolazio i preuzimao vlast u ovim krajevima, pobrinuo se da nešto i ostane posle njega. Znajući za dugovečnost bugarske prestonice, ne čudi ogroman broj značajnih crkava koje bi trebalo posetiti. Neke od najpoznatijih su: Crkva Svetog Đorđa iz četvrtog veka (ujedno i najstarija građevina u Sofiji); crkva Svete Sofije iz šestog veka, koja je, u različitim periodima, bila i rana hrišćanska crkva, i katedrala i džamija; crkva Bojana, na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika; Hram Aleksandra Nevskog, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu; džamija Banja Baši, izgrađena u 16. veku, koja je jedna od najvećih evropskih džamija; sinagoga Sofija, koja je, takođe, jedna od najvećih u Evropi.

Muzeji i drugi centri kulture

Muzej nacionalne istorije je jedan od najvećih muzeja u jugoistočnoj Evropi – ima više od 650,000 eksponata, među kojima su i bogatstva i naoružanja starih Tračana. Muzej mineralogije, jedan od najvećih na svetu, osnovan u sumrak komunističkog doba, 1985. godine. Nacionalni prirodnjački muzej, u kome se nalazi više od 400 prepariranih sisara, kao i oko 1200 vrsta ptica, na hiljade vrsta insekata, kao i jednu četvrtinu svetskih vrsta minerala. Nacionalni teatar, Nacionalna Opera i Balet, Akademija umetnosti, kao i multifunkcionalna Palata kulture su takođe na listi znamenitosti koje treba obići.

Treba pomenuti i veliki park "Borisova gradina", kojeg je izgradio švajcarski baštovan Daniel Neff krajem 19. veka sa ciljem da napravi glavni gradski park. Ako imate vremena, možete malo otići van grada, na obilazak planine Vitoša, kao i u palatu Vrana, rezidenciju cara Simeona II i njegove žene Margarite.

1 KOMENTAR

  1. hahhaa pre nas je bila sramota da kazemo da smo “KOMSIJE”;) Nedaj boze da me neko shvati pogresno,ali je tako !a sada ovakvom sansom za Sofiju hahahhaha…aaaaaaaaaaa….

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime