Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Ljubljana

Europa zdaj

Kako da iskoristite ukidanje viza: Ljubljana
Kako da iskoristite ukidanje viza: Ljubljana

Da li ste znali da je nemačko ime Ljubljane, Laibach, bilo u zvaničnoj upotrebi do 1918. godine? Čuli smo da postoji vokalno-instrumentalni sastav vrlo sličnog imena, ali da nije osnovan u Ljubljani, već u Trbovlju, koje je, doduše, takođe u Sloveniji. Čudno.

No, ostavimo alternativnu muzičku scenu po strani, i pogledajmo čime se to prestonica nekadašnje najsevernije jugoslovenske republike ponosi. Ljubljana ima oko 280,000 stanovnika, i nalazi se u sred Slovenije, tako da možete praviti brojne izlete – bilo da pođete na jugozapad, ka čuvenoj Postojnskoj jami i njenoj čovečijoj ribici, pa produžite malo do Trsta – koji uopšte nije u Sloveniji ("tuđe nećemo, svoje ne damo"), ili da okrenete na sever, ka Alpima, pa obiđete prelepo Bledsko jezero. A to sve, naravno, pošto do detalja upoznate glavni grad.

Put i smeštaj

Od Beograda do Ljubljane ima oko 530km, koji se munjevitim autobusom prevaljuju za svega osam i po sati (ako je vetar dobar, a more mirno), i to zadovoljstvo i udobnost će vas koštati 5420 dinara za povratnu kartu. Postoji i direktan Jatov let iz Beograda koji je "malko" skuplji – 17,238 dinara, a i izlažete se opasnosti da pri sletanju uletite u kakvo blato. Najjeftiniji hostel koji smo našli je sedam eura, no, nalazi se malko van Ljubljane, na nekakvom auto-kampu pokraj reke Save. Postoje i malo skuplje varijante, od 9 i 11 eura, u hostelima DIC i Tabor, pa vi izvoljevajte, prema stanju svoga novčanika.

Šta obići

Zamak, naravno. Kao i većina evropskih prestonica, i Ljubljana ima svoju ratničko/odbrambenu prošlost, odnosno mesto-gde-su-se-Rimljani-utvrdili-pa-napadali-okolinu-a-kad-su-se-povukli-meštanima-ostade-utvrđenje. Zamku je ime "Ljubljanski grad", i trajno je naseljen još oko 1200-te godine pre Hrista. U srednjem veku je paljen, rušen, pa obnavljan, a osim odbrane od Turaka, služio je i bogatunima za odbranu od besnih (i gladnih) seljaka. Kao i zamak u Bratislavi , i ovde je Napoleon bio malko nervozan pa porušio deo, a za vreme Austrougarskog carstva i tokom II Svetskog rata je bio upotrebljavan kao zatvor. Danas je turistička atrakcija, a 2006. je žičarom povezan sa centrom grada.

Osim "Ljubljanskog grada", ime koje se obavezno pojavljuje kada se govori o glavnom gradu Slovenije je Jože Plečnik (1872-1957), čuveni, evropski poznati arhitekta, koji se smatra za jednog od pionira moderne arhitekture, tačnije za stil poznat pod imenom Bečka secesija – Art Nouveau. Plečnik je autor mnogih zgrada u Ljubljani, a jedan od njegovih najboljih i najpoznatijih radova je "Tromostovlje". U istom stilu je početkom 20. veka napravljen i "Zmajski most", sa po dva zastrašujuća zmaja na obe strane – jedan od simbola grada. 

Katedrala Svetog Nikole (Stolnica svetega Nikolaja) je jedina katedrala u gradu, prepoznatljiva po zelenim kupolama i svoje dve kule, a nalazi se u blizini Tromostovlja. Prvi put se pominje još 1262. godine, i nakon požara u 14. veku je obnovljena u gotičkom stilu. Međutim, osim jedne katedrale, u Ljubljani se nalazi i nekoliko crkava – Uršulinska i Crkva Svetog Jakoba (Šentjakobska cerkev), koje su građene u baroknom stilu, pod uticajem italijanske i, naročito, bečke umetnosti. Ove crkve su gradili neki od najpoznatijih umetnika svoga vremena, a mnošto umetničkih detalja dodao je i Plečnik, tokom renoviranja u 20. veku.

Park Tivoli je najveći park u Ljubljani – površina mu je 5 kvadratnih kilometara, a dizajnirao ga je 1813. francuski inženjer J.Blanchard. Između 1921. i 1939. pomenuti Jože Plečnik je dizajnirao glavno šetalište parka. Jedna od atrakcija je i tzv. "Prešernova tura" tokom koje se obilaze kuće i zgrade gde je živeo, učio i radio France Prešeren (1800-1849), najpoznatiji slovenački pesnik-romantičar, čija je pesma "Zdravljica" danas tekst slovenačke himne.

Kad smo već kod muzike, a i počeli smo onom zbrkom oko Laibacha, da tako i završimo – da li ste znali da je prva Filharmonija u Ljubljani otvorena još 1701-e? Onomad, 1990. i 1991. bila je aktuelna parola "Europa zdaj!" (Evropa sada). Po ovome, Ljubljana je još poodavno bila deo Evrope, a 2004. se, ulaskom u EU, tamo samo vratila. Kao što se (vrrrrlo polako) vraća i ostatak Balkana.

Lepo se provedite u Ljubljani!

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Budimpeštu, Bratislavu, Atinu, Sarajevo.

Komentari (2)

2 Komentara

  1. andjela

    14.10.2009at5:14 pm

    lepa ova ljubljana, stvarno sam planirala da idem .. 🙂

  2. no

    14.08.2010at6:51 am

    hmm neznam dal je ovaj članak napisan u pozitivnom smislu ali svejedno lepo vidjet 🙂

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Ne kupujte parfeme u velikim bočicama
Ne kupujte parfeme u velikim bočicama

Jesu jeftiniji ALI...

Domino Magazin 14.03.2018
Kako bacanje novčića pomaže da donesete bolju odluku?
Kako bacanje novčića pomaže da donesete bolju odluku?

I kako da aktivirate intuiciju

Domino Magazin 12.03.2018
10 odličnih saveta za uredniju kuću
10 odličnih saveta za uredniju kuću

Jednostavni ali stvarno praktični

Domino Magazin 08.03.2018
Šta da pričate na razgovoru za posao
Šta da pričate na razgovoru za posao

Savetuje direktorka

Domino Magazin 06.03.2018
Kako da te primete na LinkedInu?
Kako da te primete na LinkedInu?

Tražiš novi posao: Znamo prečicu

Domino Magazin 26.02.2018
Kako da budete sigurni da ste ugasili šporet
Kako da budete sigurni da ste ugasili šporet

Ili uradili bilo šta drugo što zaboravljate

Domino Magazin 26.02.2018
Štedljivi Japanci znaju kako da uštedite novac
Štedljivi Japanci znaju kako da uštedite novac

Ova tehnika stvarno pomaže

Domino Magazin 12.02.2018
Poznati psiholog ima savet za bolju komunikaciju
Poznati psiholog ima savet za bolju komunikaciju

Ako hoćete da vas čuju - slušajte!

Domino Magazin 09.02.2018
Naučite da čitate deklaracije na proizvodima
Naučite da čitate deklaracije na proizvodima

Sve što bi trebalo da znate

Domino Magazin 06.02.2018
Zašto vas konobari ignorišu?
Zašto vas konobari ignorišu?

Trebalo bi da poštujete par pravila u kafićima

Domino Magazin 24.01.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.