Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Bukurešt

Oporavljajući se od Čaušeskua

Kako da iskoristite ukidanje viza: Bukurešt

Zbog svojih širokih bulevara ranije je bio poznat i kao "Mali Pariz", kasnije je postao poznat po najvećoj zgradi u Evropi i potom po streljanju čoveka (i njegove žene) koji su naredili da se ta zgrada napravi. Valjda im se nije preterano svidela. Bukurešt, naravno. Glavni grad zemlje koja je 2007. primljena u Evropsku Uniju ima skoro dva i po miliona stanovnika i jedan je od najvećih gradova na Balkanu.

Put i smeštaj

Četiri stotine i pedeset kilometara koje dele Bukurešt i Beograd nisu velika prepreka ako putujete svojim (ili pozajmljenim, ili "pozajmljenim") kolima. Ako ste, pak, poželeli da u "Mali Pariz" odete nekim drugim vidom saobraćaja, mogli biste naići na problem. "Nemamo autobuse za Rumuniju", reče nam službenica na Beogradskoj Autobuskoj Stanici. I zbilja – ničega. Ni Temišvar, ni Bukurešt, ništa, te će poludeli ljubitelji autobuskog transporta biti uskraćeni za ovo zadovoljstvo (zapravo, ovo je pleonazam – ljubitelji autobuskog transporta su poludeli po definiciji). "Ništa zato", zahvalismo se teti sa stanice, "pogledaćemo pošto su avionske karte". Pogledasmo – nema ni njih. Ne postoje letovi iz Beograda za Rumuniju, valjda ona naša tri aviona ne mogu da podnesu toliku udaljenost a da im nešto ne otpadne, te se bezbedno šepure po pisti u Surčinu, ne usuđujući se da rašire krila i vinu se u slobodu. Hm, pa kako onda doći do Bukurešta? Vozom, dakako. "Železnice Srbije" ljubazno nude liniju BUCURESTI SPECIAL po ceni od 4512 dinara za povratnu kartu plus rezervacija, a voz polazi svakog dana u 15:55 sa Glavne železničke stanice. Uzgred, kada pozovete Železnice Srbije, prvo što čujete je "Za informacije o kašnjenju vozova pritisnite taster 1", te bi  valjalo to i da uradite pred polazak na put.

Najniže cene hostela koje smo pronašli su 8 eura u Lucky House hostelu, i 8,50 eura u (obratite pažnju) YMCA Universitaria hostelu. Dakle, ako se osećate kao mladi hrišćanin, znaćete gde da se uputite – "tamo gde možete da se okupate i pojedete dobar obrok".

Šta obići

Casa Poporului – "narodnu kuću", danas zgradu Parlamenta. Podignuta 1984. godine u centru Bukurešta, simbol je komunističke vladavine i Nikolaea Čaušeskua. Kako rekosmo, po površini je najveća zgrada u Evropi, a sa 330,000 kvadratnih metara raspoređenih na 12 spratova, druga je po veličini na svetu, odmah posle zgrade Pentagona u Vašingtonu. Zanimljivo je da je po zapremini treća najveća građevina, nakon Cape Canaveral u Americi i velike egipatske piramide. Ako ste student koji se setio da ponese indeks, trebalo bi da vam je ulaz slobodan.

Staro jezgro grada. Deo Bukurešta koji Čaušesku i njegov režim nisu "rekonstruisali", odnosno pretvorili u socrealistički raj, tako da kaldrmisane ulice vode pored zgrada iz 19. veka koje se restauriraju, što bi trebalo da traje do 2012. Ovde možete naći mnogo umetničkih galerija, kafića i prodavnica suvenira.

Ulicu Calea Victoriei. Najstarija ulica u gradu, napravljena1692. godine, u kojoj se nalaze neke od najlepših gradskih građevina – palata Cantacuzino, Nacionalni istorijski muzej, kao i Trg revolucije, odakle je počeo prevrat 1989. godine.

Crkve i manastire. Najpre Curtea Veche crkvu iz 16. veka, u kojoj su se krunisali kraljevi; potom Patriarhiei (Patrijaršiju) iz 17. veka; Stavropoleos crkvu iz 18. veka, koja se nalazi u centru grada i predstavlja pravi mali dragulj sa prelepom spoljašnjošću i zadivljujućim freskama.

Herăstrău park. Od 1,1 kvadratnog kilometra na kojem se prostire, više od 70% zauzima veštačko jezero. Suvozemni deo parka je podeljen na dva dela – rustični, odnosno prirodni, u kome se nalazi etnografski Muzeul Satului, koji pokazuje tradicionalan način života rumunskog seljaka, i javni, sa uređenim prostorima za rekreaciju.

Ako vam ostane vremena, možete otići na izlet (84km) da vidite zamak u Bramu, izgrađen u trinaestom veku, koji je bio inspiracija Bremu Stokeru za čuveni roman "Drakula". Da li je princ Vlad Ţepes zaista živeo u njemu, ostaje da se nagađa.

Srećan put, i pokušajte da zakasnite na voz (dobro ste pročitali)! Teško da će vam to uspeti…

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Kako se pravi veštački sneg

Deca će se obradovati

Domino Magazin 11.12.2017
Pogrešno sečete hleb celog života

Evo kako se to radi profi

Domino Magazin 08.12.2017
10 sekundi koje mogu da vam promene život

Osetićete se zaista povezano

Domino Magazin 28.11.2017
Tehnika da postanete pametniji koja stvarno pomaže

Evo šta bi trebalo da radite

Domino Magazin 26.11.2017
Kako da se resetujete?

Posle previše stresa ili uzbuđenja vaš mozak ne radi ok

Domino Magazin 16.11.2017
Da li znate pravilo: Ispit ne može da se padne

Jednostavan princip koji će vam promeniti pogled na život

Domino Magazin 14.11.2017
Jednostavno pravilo koje će vam promeniti život

Razlika između uspešnih i svih drugih je mnogo manja nego što mislite

Domino Magazin 13.11.2017
Kada je najbolje vreme za kupovinu avio karata

Možete da uštedite gomilu keša

Domino Magazin 12.11.2017
6 alternativnih načina za paljenje vatre

Nikad se ne zna kada će zatrebati

Domino Magazin 09.11.2017
Kako da se nateraš da napišeš taj tekst?

I zašto je loše pisanje dobra stvar

Domino Magazin 07.11.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.