Bratislava nama, nadobudnim stanovnicima "četvrtog najvećeg grada u jugoistočnoj Evropi", deluje maleno sa oko 430,000 stanovnika. Međutim, prostor današnjeg glavnog grada Slovačke je bio trajno naseljen još u Neolitu, oko 5,000 godina pre nove ere, a malo je poznato da je Bratislava bila i glavni grad nekadašnje Ugarske (Mađarske), u periodu Austrougarskog carstva, od 1536. do 1783. godine.

Put i smeštaj

Neverovatno, ali po rečima službenika sa Beogradske autobuske stanice (a i njihov sajt to potvrđuje), rastojanje od Beograda do Bratislave (536km) se prelazi za oko 12 sati, koliko je potrebno i za put autobusom do Atine koja je nekih 700km udaljenija. Kako je to moguće, u to nećemo ulaziti, no, da napomenemo da je povratna karta 5,440 dinara, a JAT nema direktnih letova za slovačku prestonicu. Ako vam nije neprijatno da budete u sobi sa još jedanaestoro nepoznatih spavača, možete se smestiti u "Patio" hostel za 7,5 eura za noć.

Šta obići

Panoramu Bratislave karakterišu srednjevekovne palate, tako da nema svrhe da se švrćkate po gradu, a da ne posetite barem nekoliko. Najviše istorijski značajnih zgrada se nalazi u Starom gradu, gde možete naći građevine i iz 14. i 15. veka, kakve su Gradski muzej i Gradska skupština. Vredi posetiti i Franjevačku crkvu iz trinaestog, kao i Katedralu Sv. Martina, koja je građena od 13. do 16. veka u gotskom stilu.

Naravno, Slovačka i Bratislava nisu ostale zaglavljene u prošlosti (kao poneki), tako da postoje i nove znamenitosti i obeležja koja ostaju urezana u sećanju – jedno od njih je "Svemirski" Novi most. Pogledajte sliku i biće vam jasno zašto "svemirski". Možete otići i do televizijskog tornja, sa koga se, pretpostavljate, pruža malko lepši pogled na grad nego kada se popnete na prste.

Zamkovi

Bratislavski zamak je biser iznad grada. Nalazi se na nekad "strateškom" mestu, na brdu 85m iznad Dunava, i pruža odličan pogled ne samo na Bratislavu, već i na komšijsku Austriju, a, kako kažu, po lepom vremenu se vidi i Mađarska. (Uzgred, da li ste znali da su Beč i Bratislava dva najbliža glavna grada u Evropi? Razdaljina je svega 60-ak kilometara.) Zamak ima četiri kule, a isprva je naseljen još poodavno, oko 3500 godina pre Hrista – nalazi se, kao i ceo grad, uostalom, na lepom mestu – na prolazu između Karpata i Alpa, sa putevima ka Balkanu i Jadranskom, ali i Severnom moru. Brdašce su potom naseljavali Kelti, Rimljani, Sloveni, da bi kameni dvorac počeo da gradi Stefan I Mađarski oko 1000. godine posle Hrista, ali ga nije završio. U 12. veku, zamak je dobio proto-romanske odlike, bio je rušen, paljen, potom bio i glavni zamak Mađarske kraljevine (16-18. vek), da bi mu većinu današnjeg izgleda dala Marija Terezija. Međutim, 1811. je izgoreo, i nije bio obnavljan sve do socijalističkog perioda (od 1953-e). Rekli bismo vam da ga obavezno posetite, ali je prošle godine počela velika restauracija, koja bi trebalo da se završi tamo negde 2013. godine i koja košta više od 50 miliona evra. Otidite ipak za svaki slučaj, možda nije u potpunosti zatvoren za posete.

Devinski zamak je drugi, jel’te, zamak, koji bi valjalo pogledati, ali je u znatno lošijem stanju od Bratislavskog. Sagradili su ga Sloveni u 8. veku, na ušću Dunava i Morave (nije ni Južna ni Zapadna). Imao je veliki vojni značaj, sve do preuzimanja Mađarske od strane Habzburške monarhije i konačnog poraza Turaka – tada ga vojska napušta, i nema nikakav strateški značaj, te lagano počinje da propada, da bi ga izvesni Napoleon 1809. godine ipak video kao pretnju, te ga i uništio prilikom povlačenja.

 

Ako biste poželeli informaciju o tome u koje je godišnje doba najbolje otići u Bratislavu, možda vam pomogne podatak da više od 100,000 turista odluči da slavi Novu godinu baš u glavnom gradu Slovačke. To bi, međutim značilo da ćete morati da pričekate Novu 2011. godinu, jer za Novu 2010. još uvek nećete imati obezbeđen Beli šengen. To takođe znači da nećete imati prilike da vidite prelepe parkove u punom sjaju, kojih ima podosta, s obzirom na lokaciju grada, odnosno brda tzv. Malih Karpata i Dunava, na kojima se grad nalazi. Otiđite vi, dakle, lepo na leto, pa ako vam se svidi, provedite i Novu godinu. I, naravno, obavezna razglednica.

Lep provod i srećan put!

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Atinu, Budimpeštu, Ljubljanu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.