Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Kolevka Evrope

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina
Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Da ne znamo ono što znamo, a to je da će naša divna zemlja (jednom, ipak, a nadamo se 01. 01. 2010.) dospeti na belu Šengen listu, svaki predlog za odlazak u zemlje EU bi počinjao spiskom neophodnih dokumenata, među kojima bi bilo i porodično stablo staro barem tri veka, potvrda da imate desetine hiljada evra na računu i parče kože sa leđa, čisto da bi zemlje u koje ste slučajno pušteni mogli lakše da vas pronađu i vrate natrag.

Pokušajte da sva ovakva traumatična iskustva zaboravite, jer Bela Šengen lista čini neverovatnu stvar: jednostavno se spakujete, uzmete pasoš i – odete tamo gde ste naumili. Prosto nezamislivo, ali biće tako. A kada već možete da birate gde ćete otići, Domino magazin će vam pružiti neke korisne informacije o tome šta vredi videti, i kuda se valja prošetati.

Počeli smo sa Budimpeštom, nastavljamo sa jednim od najstarijih gradova sveta i, kako se to već obično kaže, "kolevkom evropske civilizacije" – Atinom.

Pokušavati da se ukratko ispriča istorija Atine je besmisleno, te nećemo ni pokušavati – šta ste naučili u školi, to vam je. No, osvrnućemo se na istorijske lokacije koje ne smete propustiti, kao i na hit turistička mesta, ali najpre da vidimo kako stići i gde se smestiti u Atini.

Put i smeštaj

Vožnja autobusom iz Beograda (blizu 1200km) traje otprilike 18 sati, naravno, u zavisnosti od gužve na granici, a cena za jedan smer je 5120 dinara (polasci ponedeljkom i petkom). Ako vas mrzi da se klackate autobusom, cena povratne avionske karte je od 23,718 dinara pa naviše. Najbolje je da putujete u društvu, jer ćete tada jeftinije proći za smeštaj – najniža cene koje smo našli su 11,50 i 12 evra po osobi u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi u hostelu. Naravno, ako ste željni trošenja para, bez problema možete naći hotelske sobe za 80 ili 100 evra za noć. 

Šta obići

Akropolj. Ako budete u Atini, a ne popnete se na Akropolj, bolje da se ne vraćate kući. S obzirom da je Atina prilično ravan grad, sa Akropolja ćete imati božanstven pogled, da ne pričamo da ćete stajati na mestu odakle je Perikle držao govore, videti Partenon (posvećen Atini Parteno, zaštitnici grada), koji je bio simbol vrhunca atinske demokratije s kraja petog veka p.n.e, ili se spustiti u podnožje i posetiti Dionisov teatar, u kome su se izvodila Sofoklova ili Aristofanova dela.

Plaka je najstariji deo grada, i najveći deo je zatvoren za automobile. Plaka je omiljeno mesto turista, jer se tu nalazi čitav niz taverni, tradicionalnih grčkih restorana, gde i stomak i oči uživaju (ne i novčanik).

Sintagma je najveći gradski trg, gde se nalazi grčki Parlament i neki od najpoznatijih i najskupljih hotela, u kojima, naravno nećete noćiti. Jedna od atrakcija na skveru Sintagma je i smena straže ispred Parlamenta, koga čuvaju vojnici "evzoni". Njih možete slikati, dobacivati im, kreveljiti se ispred njih, neće se ni pomeriti (jedino ne bi valjalo da ih dodirnete), sve dok ne dođe vreme za smenu – tada paradnim korakom odlaze, a na njihovo mesto dolazi novi predmet turističkog fotografisanja.

Omonija je, kažu stariji, nekad bila elitni trg. Naše iskustvo sa kraja ’90-ih nam govori da se posle deset uveče ne zadržavate previše, iako je reč o centru grada – veoma lako možete naleteti na narkomana sa iglom u veni kako sedi na pločniku i nekome (ili nečemu) nešto dobacuje, blaženo se osmehujući trulim zubima.

Naravno, valja obići i Olimpijski stadion, na kome su održane prve moderne Olimpijske igre 1896. godine, koji je i danas u funkciji.

 Kada smo već dospeli do sporta, valja podsetiti da je u prethodnih 20-ak godina održana gomila značajnih sportskih događaja, počev od evropskih i svetskih prvenstava u košarci (’87, ’95, ’98), da bi sve bilo krunisano Olimpijskim igrama 2004. godine.

Ako vam preostane vremena i para, otidite i do Glifade – čuvenog letovališta koje se nalazi u produžetku Atine, brčnite noge i ostanite na nekoj od ludih žurki u tamošnjim klubovima. 

Povratak

Naravno, posle ovakve avanture, nema sumnje da ćete se lako snaći za povratak, samo smo hteli da vas podsetimo da ne zaboravite da nam prethodno bacite koju razglednicu, ove koje imamo su nam već dosadile.

Srećan put!

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Bratislavu, Budimpeštu, Ljubljanu.

Komentari (1)

1 Komentar

 1. Mića

  22.09.2009at8:56 pm

  And there, we will get some Ladies YEAH :))

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Saveti za prodaju na internetu %Post Title

Saveti za prodaju na internetu

Kako da se obogatite prodajući polovne stvari

Domino Magazin 20.09.2018
Koliko je potrebno za učenje novog jezika %Post Title

Koliko je potrebno za učenje novog jezika

Eksperti znaju idealno vreme

Domino Magazin 19.09.2018
Kako da brže i efikasnije sredite kuću %Post Title

Kako da brže i efikasnije sredite kuću

Saveti profesionalaca ukazuju na vrlo poseban redosled

Domino Magazin 20.08.2018
Kako da preživite pad aviona %Post Title

Kako da preživite pad aviona

Ili bar povećate sebi šanse

Domino Magazin 14.08.2018
Zašto je važno dobro očistiti roštilj %Post Title

Zašto je važno dobro očistiti roštilj

I kako da to uradite

Domino Magazin 14.08.2018
Kako da sačuvate telefon tokom leta %Post Title

Kako da sačuvate telefon tokom leta

Šest vrlo važnih saveta

Domino Magazin 13.08.2018
Kako prepoznati jestive biljke u prirodi %Post Title

Kako prepoznati jestive biljke u prirodi

Ako se izgubite u šumi recimo

Domino Magazin 07.08.2018
Kako se rešiti neprijatnog mirisa patika %Post Title

Kako se rešiti neprijatnog mirisa patika

Postoji trik

Domino Magazin 06.08.2018
Vaša prva sećanja se nisu ni desila %Post Title

Vaša prva sećanja se nisu ni desila

A možete i da ih promenite ako želite

Domino Magazin 23.07.2018
Kako da se sunčate a ne dobijete rak? %Post Title

Kako da se sunčate a ne dobijete rak?

Da li postoji bezbedan način da pocrnite

Domino Magazin 09.07.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.