Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Kolevka Evrope

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Da ne znamo ono što znamo, a to je da će naša divna zemlja (jednom, ipak, a nadamo se 01. 01. 2010.) dospeti na belu Šengen listu, svaki predlog za odlazak u zemlje EU bi počinjao spiskom neophodnih dokumenata, među kojima bi bilo i porodično stablo staro barem tri veka, potvrda da imate desetine hiljada evra na računu i parče kože sa leđa, čisto da bi zemlje u koje ste slučajno pušteni mogli lakše da vas pronađu i vrate natrag.

Pokušajte da sva ovakva traumatična iskustva zaboravite, jer Bela Šengen lista čini neverovatnu stvar: jednostavno se spakujete, uzmete pasoš i – odete tamo gde ste naumili. Prosto nezamislivo, ali biće tako. A kada već možete da birate gde ćete otići, Domino magazin će vam pružiti neke korisne informacije o tome šta vredi videti, i kuda se valja prošetati.

Počeli smo sa Budimpeštom, nastavljamo sa jednim od najstarijih gradova sveta i, kako se to već obično kaže, "kolevkom evropske civilizacije" – Atinom.

Pokušavati da se ukratko ispriča istorija Atine je besmisleno, te nećemo ni pokušavati – šta ste naučili u školi, to vam je. No, osvrnućemo se na istorijske lokacije koje ne smete propustiti, kao i na hit turistička mesta, ali najpre da vidimo kako stići i gde se smestiti u Atini.

Put i smeštaj

Vožnja autobusom iz Beograda (blizu 1200km) traje otprilike 18 sati, naravno, u zavisnosti od gužve na granici, a cena za jedan smer je 5120 dinara (polasci ponedeljkom i petkom). Ako vas mrzi da se klackate autobusom, cena povratne avionske karte je od 23,718 dinara pa naviše. Najbolje je da putujete u društvu, jer ćete tada jeftinije proći za smeštaj – najniža cene koje smo našli su 11,50 i 12 evra po osobi u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi u hostelu. Naravno, ako ste željni trošenja para, bez problema možete naći hotelske sobe za 80 ili 100 evra za noć. 

Šta obići

Akropolj. Ako budete u Atini, a ne popnete se na Akropolj, bolje da se ne vraćate kući. S obzirom da je Atina prilično ravan grad, sa Akropolja ćete imati božanstven pogled, da ne pričamo da ćete stajati na mestu odakle je Perikle držao govore, videti Partenon (posvećen Atini Parteno, zaštitnici grada), koji je bio simbol vrhunca atinske demokratije s kraja petog veka p.n.e, ili se spustiti u podnožje i posetiti Dionisov teatar, u kome su se izvodila Sofoklova ili Aristofanova dela.

Plaka je najstariji deo grada, i najveći deo je zatvoren za automobile. Plaka je omiljeno mesto turista, jer se tu nalazi čitav niz taverni, tradicionalnih grčkih restorana, gde i stomak i oči uživaju (ne i novčanik).

Sintagma je najveći gradski trg, gde se nalazi grčki Parlament i neki od najpoznatijih i najskupljih hotela, u kojima, naravno nećete noćiti. Jedna od atrakcija na skveru Sintagma je i smena straže ispred Parlamenta, koga čuvaju vojnici "evzoni". Njih možete slikati, dobacivati im, kreveljiti se ispred njih, neće se ni pomeriti (jedino ne bi valjalo da ih dodirnete), sve dok ne dođe vreme za smenu – tada paradnim korakom odlaze, a na njihovo mesto dolazi novi predmet turističkog fotografisanja.

Omonija je, kažu stariji, nekad bila elitni trg. Naše iskustvo sa kraja ’90-ih nam govori da se posle deset uveče ne zadržavate previše, iako je reč o centru grada – veoma lako možete naleteti na narkomana sa iglom u veni kako sedi na pločniku i nekome (ili nečemu) nešto dobacuje, blaženo se osmehujući trulim zubima.

Naravno, valja obići i Olimpijski stadion, na kome su održane prve moderne Olimpijske igre 1896. godine, koji je i danas u funkciji.

 Kada smo već dospeli do sporta, valja podsetiti da je u prethodnih 20-ak godina održana gomila značajnih sportskih događaja, počev od evropskih i svetskih prvenstava u košarci (’87, ’95, ’98), da bi sve bilo krunisano Olimpijskim igrama 2004. godine.

Ako vam preostane vremena i para, otidite i do Glifade – čuvenog letovališta koje se nalazi u produžetku Atine, brčnite noge i ostanite na nekoj od ludih žurki u tamošnjim klubovima. 

Povratak

Naravno, posle ovakve avanture, nema sumnje da ćete se lako snaći za povratak, samo smo hteli da vas podsetimo da ne zaboravite da nam prethodno bacite koju razglednicu, ove koje imamo su nam već dosadile.

Srećan put!

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Bratislavu, Budimpeštu, Ljubljanu.

Komentari (1)

1 Komentar

  1. Mića

    22.09.2009at8:56 pm

    And there, we will get some Ladies YEAH :))

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Jedno pitanje otkriva sve što vas zanima o ljudima

I evo kako da ga primenite

Domino Magazin 16.10.2017
Kako da napravite luk i strele

Zabavno je a možda vam nekad i zatreba

Domino Magazin 10.10.2017
FBI agenti imaju tri načina za sticanje poverenja

Manipulisanje za početnike

Domino Magazin 12.09.2017
Najbolji ugao za snimanje selfija

Različit je za muškarce i za žene

Domino Magazin 11.09.2017
Ovo je jedina osobina važna za uspeh

I kako da je razvijete

Domino Magazin 30.08.2017
Verovatno grešite u komunikaciji

I zato delujete nestručno i neozbiljno

Domino Magazin 16.08.2017
Ovako treba nameštati toalet papir

Konačno odgovoreno na do drevno pitanje

Domino Magazin 14.08.2017
Ovo je tajna fotografskog pamćenja

Najluđa teorija je bila istinita

Domino Magazin 11.08.2017
Pogrešno kuvate kafu celog života

Ovo vam niko nije rekao

Domino Magazin 04.08.2017
Ako hoćete da se tetovirate pogledajte ovo

Tetovaže propadaju brže nego što mislite

Domino Magazin 02.08.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.