Kako da

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Kolevka Evrope

Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina
Kako da iskoristite ukidanje viza: Atina

Da ne znamo ono što znamo, a to je da će naša divna zemlja (jednom, ipak, a nadamo se 01. 01. 2010.) dospeti na belu Šengen listu, svaki predlog za odlazak u zemlje EU bi počinjao spiskom neophodnih dokumenata, među kojima bi bilo i porodično stablo staro barem tri veka, potvrda da imate desetine hiljada evra na računu i parče kože sa leđa, čisto da bi zemlje u koje ste slučajno pušteni mogli lakše da vas pronađu i vrate natrag.

Pokušajte da sva ovakva traumatična iskustva zaboravite, jer Bela Šengen lista čini neverovatnu stvar: jednostavno se spakujete, uzmete pasoš i – odete tamo gde ste naumili. Prosto nezamislivo, ali biće tako. A kada već možete da birate gde ćete otići, Domino magazin će vam pružiti neke korisne informacije o tome šta vredi videti, i kuda se valja prošetati.

Počeli smo sa Budimpeštom, nastavljamo sa jednim od najstarijih gradova sveta i, kako se to već obično kaže, "kolevkom evropske civilizacije" – Atinom.

Pokušavati da se ukratko ispriča istorija Atine je besmisleno, te nećemo ni pokušavati – šta ste naučili u školi, to vam je. No, osvrnućemo se na istorijske lokacije koje ne smete propustiti, kao i na hit turistička mesta, ali najpre da vidimo kako stići i gde se smestiti u Atini.

Put i smeštaj

Vožnja autobusom iz Beograda (blizu 1200km) traje otprilike 18 sati, naravno, u zavisnosti od gužve na granici, a cena za jedan smer je 5120 dinara (polasci ponedeljkom i petkom). Ako vas mrzi da se klackate autobusom, cena povratne avionske karte je od 23,718 dinara pa naviše. Najbolje je da putujete u društvu, jer ćete tada jeftinije proći za smeštaj – najniža cene koje smo našli su 11,50 i 12 evra po osobi u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi u hostelu. Naravno, ako ste željni trošenja para, bez problema možete naći hotelske sobe za 80 ili 100 evra za noć. 

Šta obići

Akropolj. Ako budete u Atini, a ne popnete se na Akropolj, bolje da se ne vraćate kući. S obzirom da je Atina prilično ravan grad, sa Akropolja ćete imati božanstven pogled, da ne pričamo da ćete stajati na mestu odakle je Perikle držao govore, videti Partenon (posvećen Atini Parteno, zaštitnici grada), koji je bio simbol vrhunca atinske demokratije s kraja petog veka p.n.e, ili se spustiti u podnožje i posetiti Dionisov teatar, u kome su se izvodila Sofoklova ili Aristofanova dela.

Plaka je najstariji deo grada, i najveći deo je zatvoren za automobile. Plaka je omiljeno mesto turista, jer se tu nalazi čitav niz taverni, tradicionalnih grčkih restorana, gde i stomak i oči uživaju (ne i novčanik).

Sintagma je najveći gradski trg, gde se nalazi grčki Parlament i neki od najpoznatijih i najskupljih hotela, u kojima, naravno nećete noćiti. Jedna od atrakcija na skveru Sintagma je i smena straže ispred Parlamenta, koga čuvaju vojnici "evzoni". Njih možete slikati, dobacivati im, kreveljiti se ispred njih, neće se ni pomeriti (jedino ne bi valjalo da ih dodirnete), sve dok ne dođe vreme za smenu – tada paradnim korakom odlaze, a na njihovo mesto dolazi novi predmet turističkog fotografisanja.

Omonija je, kažu stariji, nekad bila elitni trg. Naše iskustvo sa kraja ’90-ih nam govori da se posle deset uveče ne zadržavate previše, iako je reč o centru grada – veoma lako možete naleteti na narkomana sa iglom u veni kako sedi na pločniku i nekome (ili nečemu) nešto dobacuje, blaženo se osmehujući trulim zubima.

Naravno, valja obići i Olimpijski stadion, na kome su održane prve moderne Olimpijske igre 1896. godine, koji je i danas u funkciji.

 Kada smo već dospeli do sporta, valja podsetiti da je u prethodnih 20-ak godina održana gomila značajnih sportskih događaja, počev od evropskih i svetskih prvenstava u košarci (’87, ’95, ’98), da bi sve bilo krunisano Olimpijskim igrama 2004. godine.

Ako vam preostane vremena i para, otidite i do Glifade – čuvenog letovališta koje se nalazi u produžetku Atine, brčnite noge i ostanite na nekoj od ludih žurki u tamošnjim klubovima. 

Povratak

Naravno, posle ovakve avanture, nema sumnje da ćete se lako snaći za povratak, samo smo hteli da vas podsetimo da ne zaboravite da nam prethodno bacite koju razglednicu, ove koje imamo su nam već dosadile.

Srećan put!

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Sarajevo, Bratislavu, Budimpeštu, Ljubljanu.

Komentari (1)

1 Komentar

 1. Mića

  22.09.2009at8:56 pm

  And there, we will get some Ladies YEAH :))

Ostavi komentar

*

 

Više uKako da

Kako da se oslobodite loše navike %Post Title

Kako da se oslobodite loše navike

Bilo koje

Domino Magazin 15.06.2018
Servis klima je prevara (najčešće) %Post Title

Servis klima je prevara (najčešće)

Šta nema smisla plaćati i evo kako bi servis trebalo da izgleda

Domino Magazin 11.06.2018
Sapunica za balone %Post Title

Sapunica za balone

Uradi sam: Kako napraviti tečnost za balone od sapunice kod kuće

Domino Magazin 08.06.2018
Popravka daljinskih upravljača %Post Title

Popravka daljinskih upravljača

Uradi sam: Kako popraviti bilo koji daljinski upravljač brzo, lako i potpuno besplatno

Domino Magazin 05.06.2018
4 najbolje tehnike ubeđivanja %Post Title

4 najbolje tehnike ubeđivanja

Ili kako da prodate bilo šta - bilo kome

Domino Magazin 05.06.2018
Uradi sam odgušenje %Post Title

Uradi sam odgušenje

Kako odčepiti kanalizaciju stvarima koje imate kod kuće

Domino Magazin 28.05.2018
Vađenje krpelja koncem %Post Title

Vađenje krpelja koncem

Ruski metod pomaže kada nemate baš ništa drugo pri ruci

Domino Magazin 24.05.2018
Glupa mala greška zbog koje će odmah baciti vaš CV %Post Title

Glupa mala greška zbog koje će odmah baciti vaš CV

Kaže bivši direktor HR u Google

Domino Magazin 17.05.2018
Kako promeniti gumu na biciklu %Post Title

Kako promeniti gumu na biciklu

Uradi sam: Zamena i popravka unutrašnje gume na biciklu

Domino Magazin 15.05.2018
Kako naoštriti nož %Post Title

Kako naoštriti nož

Oštrenje noževa je važno, a možete to da uradite čak i uz pomoć tanjira ako već nemate alat

Domino Magazin 14.05.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.