Da li vam se nekada desilo da poslušate intuiciju i budete u pravu zbog te odluke?

 

Mnogima jeste.

 

E pa, trebalo bi da znate da je intuicija zapravo prečica koju naš mozak koristi u donošenju odluka. Naša podsvest će tako u nekim situacijama preskočiti spore racionalne procese kako bi pre svega izbegla opasnosti.

Iako intuicija može da nam spasi život, može se desiti i da nas navede na greške. Evo kako da je iskoristite u vašu korist.

Informacije su ključne

Vaša intuicija bi trebalo da ima prave informacije. Marc Bodnick kaže da bi trebalo da znate na osnovu kakvih podataka je vaša intuicija odreagovala. Ako imate predosećaj u oblasti u koju ste zaista upućeni skoro sigurno ste u pravu. Ali ako ste recimo mali investitor koji se igra na berzi i intuicija vam govori da uložite u neku kompaniju, verovatno ćete pogrešiti.

O čemu se radi

Zapamtite da su neki oblici intuicije pouzdaniji od drugih. Autor David E. Adler piše da je intuicija loš savetnik za na primer ulaganja. Ali je obično odlična po pitanju emotivnih veza. Podsvesni utisak o drugim osobama je često poprilično tačan.

Razmišljajte o prošlosti

Pozabavite se vašim predhodnim odlukama. Da li vas je intuicija prevarila ili ste doneli ispravne odluke? Analizirajte situacije i kontekst. “Ponekada ljudi uče iz svog iskustva čak i na podsvesnom nivou. A razmišljanje o događajima potpomaže te procese”, kaže Talula Cartwright iz Centra za kreativno liderstvo. photo: moyan brenn

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime