Evo ih provereni saveti kako da pravite bolje fotografije. I to uz pomoć loših foto aparata. Stari i jeftini modeli obično ne prave sjajne fotke, baš kao ni kamere na telefonima, ali uz nekoliko jednostavnih pravila moćićete da napravite prilično upotrebljive slidže!

Baterije

Za početak napunite baterije! I ponesite rezervne. Najgore fotografije su one koje nisu ni snimljene, a jeftini modeli troše brzo baterije. Upotreba ekrana i zuma će ubrzati trošenje baterija zato samo slikajte dok imate "čorbe".

Kartice

Kupite veliku SD karticu. I slikajte mnogo! Ako vam je potreba jedna slika napravite ih bar 50. Isprobajte različite uglove i podešavanja. Jedna će sigurno biti ok na kraju!

Svetlo

Loši aparati će biti posebno loši kod slikanja mračnih kadrova. Zato se potrudite da svetla bude što više i da subjekti budu okrenuti ka svetlu.

Blic
Ne koristite blic kada je mračno. Bolje uperite stonu lampu direktno u facu nekome! Ali zato koristite blic pri direktnom suncu i napolju preko dana.

Zum

Ne koristite zum. Jeftini objektivi će vrlo često dati mutnu sliku kod optičkog povećanja. Uz to, biće potrebno više svetla, pa će slike biti ili previše mračne, ili mutne ili sa previše šuma. Često i sva tri istovremeno! Zato bolje priđite koliko god možete.

Kompozicija

Razmišljajte o kompoziciji. Probajte da ne isečete delove tela, da nikome iz glave ne viri bandera i slično.

A sada pogledajte i 100 saveta profi fotografa, ili otkrijte naše savete za bolju kompoziciju. Naravno tu je i naša Škola fotografije!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime