Odlazak biciklom na posao je verovatno najbolja stvar koju možete da uradite za sebei to iz nekoliko jakih razloga. Recimo uštedećete novac za gorivo, svakog dana ćete vežbati, imaćete vremena da se posvetite vašim mislima i nećete se nervirati zbog gužvi u saobraćaju.

Na kraju bićete zdraviji i srećniji.

Evo ih saveti kako da to stvarno izvedete.

Bicikl i oprema

Kvalitetan bicikl i oprema će vam u velikoj meri olakšati svakodnevnu vožnju. Idealno bi bilo da odaberete neki gradski ili treking model koji će biti lak za vožnju. Oni će obično imati i zaštitu od prskanja vode i prljanja odeće lancem, pa nećete morati da se brinete da ćete stići flekavi na posao. Takođe, menjači i gume na ovakvim biciklima će biti prilagođeni gradskoj vožnji.

Razmislite i o kupovini e-bike modela koji će vam čak olakšati i okretanje pedala.

Istraživanja su potvrdila da ljudi više voze kvalitetne bicikle.

Vodite računa i o održavanju bicikla, pa neka vam kočnice uvek rade kako treba, lanac bude podmazan a gume nove i napumpane. Vozite bicikl na redovan servis.

Vreme

Krenite na vreme kako ne biste jurcali i dodatno se znojili, a usput možete da se suočite sa gužvom, probušenom gumom ili nekim trećim problemom koji može da vas uspori.

Odeća

Obucite se tako da vam bude pomalo hladnjikavo pre nego što sednete na bicikl. Tako ćete smanjiti rizik od pregrevanja i znojenja u odeći za posao. Nabavite kvalitetnu jaknu (recimo od goretexa) koja će vam vožnju učiniti prijatnom u svim uslovima. Postoje i čitave kolekcij commuting odeće koja je dovoljno udobna za bicikl, ali i dovoljno pristojna za posao.

Ruta

Pronađite najbolju rutu za odlazak do posla. Ona ne mora da bude najkraća ili najbrža već najprijatnija za vožnju. Ako je moguće odaberite put kroz prirodu kako biste dobili dodatne benefite za mentalno zdravlje i opuštanje.

Bezbednost

Obratite pažnju i na bezbednost pa se opremite svetlima i fluo trakama kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju lako uočili.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime